Ce răspuns va avea Europa la creşterea numărului cazurilor de COVID-19 în China? Țările insistă pentru măsuri. Rafila: „Nu cred că o să ne întoarcem la situaţia din anii trecuţi”

Fotografie de la Polina Tankilevitch
Fotografie de la Polina Tankilevitch

Uniunea Europeană a început anul cu o ședință pe tema adoptării unei abordări comune a luptei împotriva Covid-19.

 

Alegeri prezidentiale 2024

Pare un déja-vu. Într-o perioadă în care restricţiile COVID-19 au fost relaxate, UE a început anul cu o întâlnire pe tema adoptării unei abordări comune în contextul creşterii numărului de cazuri de infectare în China după ce Beijingul şi-a inversat politicile stricte zero COVID. Discuţiile nu au condus la rezultate cu caracter obligatoriu, relatează vineri platforma media enr.

China nu doreşte să fie etichetată drept răspânditorul mondial de COVID dar, la fel ca în urmă cu trei ani, lipsa de transparenţă cu privire la datele privind propagarea bolii în rândul populaţiei sale a determinat mai multe ţări occidentale să adopte măsuri de precauţie prin impunerea testării celor care sosesc din China.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat înţelegerea faţă de ţările care au introdus testarea călătorilor din China. O mişcare pe care Beijingul, temându-se de izolarea internaţională, a catalogat-o drept "neştiinţifică" şi "irezonabilă". Şi, aproape uitând că în urmă cu doar câteva săptămâni aplica măsuri draconice de carantină în hoteluri speciale pentru oricine sosea în China din străinătate, a ameninţat că va riposta prin contramăsuri.

La întâlnirea de miercuri, statele membre UE nu au reuşit să cadă de acord cu privire la testarea obligatorie, dar au emis în schimb o recomandare fermă. Experţii au sfătuit, de asemenea, ca pasagerii de la bordul zborurilor din China ar trebui să poarte fie o mască chirurgicală, fie o mască FFP2 (N95). Măsurile urmează să fie revizuite până la jumătatea lunii.

Ţările insistă pentru măsuri



Italia a fost primul stat din Europa care a introdus, la 28 decembrie, testarea obligatorie pentru coronavirus pentru persoanele sosite din China ca urmare a valului de infectări din acea ţară. Între timp, Germania, Marea Britanie, Franţa, Coreea de Sud şi Statele Unite s-au alăturat şi au impus reglementări sanitare mai stricte în cazul sosirilor din China. Ministrul Sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, a declarat joi că reglementările germane privind intrarea în ţară vor fi modificate pe termen scurt şi că persoanele care călătoresc din China vor avea nevoie de cel puţin un test antigen rapid negativ la intrarea în Germania.

Anterior, joi, Belgia şi Suedia au anunţat la rândul lor că introduc testarea obligatorie pentru COVID pentru călătorii din China. Austria a anunţat că va face acest lucru pentru toate zborurile din China începând de săptămâna viitoare.

Slovenia, care nu are legături aeriene directe cu China, susţine abordarea coordonată a membrilor UE ca răspuns la intrarea pasagerilor din China în UE. "Slovenia nu va face nimic pe cont propriu, vom fi solidari cu Europa; cum vor reacţiona majoritatea ţărilor europene, la fel vom face şi noi", a declarat miercuri ministrul Sănătăţii Danijel Besic Loredan. Purtarea măştilor în avioane ar fi recomandată, dar nu obligatorie.

Bulgaria, pe de altă parte, consideră inutilă în această etapă aplicarea oricăror măsuri privind călătorii din China. Bulgaria şi China nu au legături aeriene directe. Pentru persoanele care călătoresc din şi către China, Bulgaria recomandă vaccinarea împotriva COVID şi folosirea măştilor.

O abordare similară este adoptată de vecina sa, România. Ministrul Sănătăţii din această ţară, Alexandru Rafila, a declarat că majoritatea infecţiilor sunt uşoare, iar tulpinile care circulă în Europa sunt similare cu cele din China. "Nu cred că o să ne întoarcem la situaţia din anii trecuţi, chiar dacă numărul de cazuri va creşte semnificativ, pentru că formele de boală, inclusiv tulpinile care circulă în China în momentul de faţă, nu sunt mai grave, nu prezintă în momentul de faţă un pericol mai mare în ceea ce priveşte spitalizarea", a spus Rafila.

În Ţările de Jos, până acum nu au existat teste obligatorii pentru călătorii din China. Însă, compania aeriană olandeză KLM introduce măsuri suplimentare de protecţie împotriva coronavirusului pe zborurile sale din China. Echipajul va primi măşti FFP2 şi ochelari de protecţie, a anunţat KLM la Amsterdam, potrivit unei relatări a agenţiei de presă ANP. Contactul direct cu pasagerii în timpul serviciului la bord va fi limitat. Sindicatele s-au arătat anterior foarte îngrijorate cu privire la siguranţa angajaţilor KLM din cauza valului puternic de cazuri de infectare din China.

Noi variante ale virusului?



OMS continuă să facă presiuni pentru mai multe informaţii de la autorităţile chineze. Şeful OMS a declarat că varianta de coronavirus XBB.1.5, care a fost descoperită în octombrie şi este mai transmisibilă comparativ cu oricare altă variantă cunoscută anterior, preocupă întreaga lume.

Un purtător de cuvânt al ministerului german al Sănătăşii a declarat miercuri că "mai presus de toate, suntem interesaţi să stabilim un sistem de monitorizare a variantelor de virus". Variantele de coronavirus cunoscute până acum din China erau încă cele care circulau şi în Germania. "Dar, desigur, am dori să ştim din timp dacă se schimbă ceva", a adăugat oficialul. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Germania, o problemă o reprezintă testarea apelor reziduale în aeroporturi. Măsura există deja pe Aeroportul din Frankfurt şi ar putea fi extinsă, spre exemplu, prin examinarea apelor reziduale din aeronave.

Cu toate acestea, epidemiologul german Klaus Stöhr a declarat că testarea călătorilor din China nu reprezintă o modalitate eficientă de reducere a noilor variante ale virusului, pe fondul îngrijorării că acestea s-ar putea răspândi nedetectate. "Monitorizarea nu este o idee atât de rea, este cu siguranţă interesantă din punct de vedere ştiinţific, dar în termeni pur practici ar trebui să vedem cum se comportă această variantă în rândul populaţiei", a spus Stöhr, fost şef al programului pentru gripă din cadrul OMS.

"Toate acestea necesită o anumită perioadă de timp, iar varianta s-a strecurat deja. Nici măcar testarea nu poate preveni acest lucru", a explicat Stöhr. El a adăugat că prin testare nu va fi detectată fiecare persoană infectată. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a criticat faptul că mai multe ţări solicită deja teste COVID negative călătorilor care sosesc din China. "Este extrem de dezamăgitor să vedem această reintroducerea măsurilor care s-au dovedit ineficiente în ultimii trei ani", a declarat directorul executiv al IATA, Willie Walsh, la Geneva. Potrivit studiilor ştiinţifice, astfel de măsuri ar putea în cel mai bun caz să întârzie răspândirea variantelor de coronavirus cu câteva zile, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel