Expertul în condus preventiv Titi Aur a fost întrebat dacă recomandă celor care se apucă de școala de șoferi aleagă cutie de viteze automată sau manuală.
În cadrul emisiunii DC Conducem moderată de Florin Răvdan și difuzată săptămânal de DC News, Titi Aur a fost întrebat dacă recomandă celor care se apucă să facă școala de șoferi o mașină cu cutie automată sau manuală.
Expertul a subliniat că nu cutia e cea mai importantă, dar a face școala pe o cutie manuală îți oferă un avantaj important: Poți oricând să treci pe una manuală. În cazul în care faci școala direct pe manuală nu vei avea dreptul de a șofa pe o mașină cu o cutie manuală.
„Așa cum evoluează tehnica azi probabil se va merge ca în SUA înspre mașina automată tot mai mult. Dacă nu ai de gând să conduci vreodată mașină pe schimbător e foarte bine să faci școala de șoferi pe mașină automată. Dacă vrei să fii un șofer complex și să ai deschise toate variantele și oportunitățile, pentru că nu se știe niciodată când ajungi să conduci și o mașină cu schimbător, ideal ar fi să învățăm pe cele cu schimbător.
Școala făcută pe mașinile cu schimbător ne dă dreptul de a conduce și cele automate. Ideal ar fi să învățăm ABC-ul de la zero, adică pe o mașină normală. Dacă suntem construiți în așa fel încât vom conduce doar mașină automată mereu nu e o greșeală. Important e să înveți restul corect. Să schimbi vitezele nu e neapărat important pentru cineva care nu are tangență cu activitatea automobilistică civilă. Aș prefera și recomanda pe schimbător. Dar important e să se învețe restul corect: frânare, evitare, anticipare. Restul de condus e mai important decât dacă schimbi sau nu viteze”, a precizat Titi Aur.
Titi Aur a mai adăugat că e foarte important ca tinerii șoferi să facă și cursuri de conducere defensivă, lucru care în România e prea puțin înțeles. El spune că nu va înțelege niciodată cum un părinte oferă unui copil de 20 de ani o mașină de zeci de mii de euro, dar nu îl duce la un curs de conducere preventivă care costă doar 150 de euro, o sumă infimă raportat la valoarea mașinii, dar o decizie care ar putea salva vieți.
„Un curs costă foarte, foarte puțin comparat cu valoarea motocicletei sau a mașinii pe care o conduci. Eu nu o să înțeleg niciodată de ce un părinte dă pentru copilul lui niște zeci de mii, câteodată chiar sute de mii de euro pe o mașină, și nu îl împinge și îl duce să mai dea 100-200 de euro pentru un curs. O sumă infimă raportată la viața de zi cu zi, la mașina pe care o are, pentru a face acest curs de inițiere. Adică cum îi poți da unui puști de 20 de ani o mașină de 30-40-80 de mii de euro pe mână, dar să nu mai consumi 150 de euro pentru un curs. Aici nu înțeleg”, a conchis Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci