Pentru bolnavii de gastroenterită, primele lucruri pe care trebuie să le respecte sunt odihna şi un regim strict, fără fibre şi foarte bogat în lichide.
Autor: Roberta Cautiş
Noutăţi despre infecţiile gastro-intestinale, fie ele bacteriene (E. coli, Salmonella) sau virale (Enterovirusul), au început să umple paginile ziarelor în ultimele săptămâni. Unele, cum ar fi Salmonella, devin ameninţări reale de sănătate, în fiecare vară.
Pentru a reduce cantitatea de fibre, se recomandă să evitaţi legumele, fructele, verdeţurile, nucile, fructele uscate şi produsele din cereale integrale (fulgi de cereale, pâine, orez, paste). De asemenea, este recomandată creşterea cantităţii de alimente bogate în pectină, fibre solubile cu mere astringente, rase şi oxidate, pere şi cartofi, ambele fierte şi făcute piure, gutui şi banane coapte.
Alimentele cu proprietăţi astringente: Taninii sunt unii compuşi, pe care îi găsim în anumite plante şi fructe (mai ales în mere şi în gutui), cu proprietăţi anti-inflamatorii şi usucă şi reduce inflamarea mucoasei intestinale.
Exemplu de meniu zilnic:
Mic dejun: unul sau două iaurturi cu bifidobacterii şi o cană de ceai. Compot de mere sau mere coapte.
Prânz: pâine prăjită, unsă cu gutui, multe lichide (ceai, apa, băuturi izotonice). Mâncare gătită: orez alb cu dovleac, morcov şi ceapă. Piept de pui, la grătar, cu lămâie şi pâine prăjită .
Gustare: pâine prăjită, cu banane, iaurt cu bifidobacteria.
Cină: supă cu găluşte de griş, cu morcov şi praz. Omletă cu şuncă şi pâine prăjită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu