Ce reprezintă ultimele șase cifre din CNP

Fotografie cu rol ilustrativ / Foto: Pixabay
Fotografie cu rol ilustrativ / Foto: Pixabay

Ce reprezintă ultimele șase cifre din Codul Numeric Personal și cum se poate verifica un CNP.

Fiecare cetățean român primește la naștere un cod cu care se poate identifica până în ultima clipă a vieții, Codul Numeric Personal (CNP).

Acesta este format din 13 cifre și este împărțit în trei ”secvențe”: prima secvență având șapte cifre, afișate sub forma de SAALLZZ, a doua secvență are cinci cifre, afișate sub forma JJNNN, iar ultima cifră din CNP este o cifră de control.

Secvența SAALLZZ are și au următoarea semnificație, potrivit legii în vigoare care reglementează acest cod care a fost introdus din martie 1978:

S reprezintă sexul și secolul în care s-a născut persoana (1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900 - 1999, 2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900 - 1999; 3 și 4, pentru persoanele de sex masculin și feminin născute între anii 1800 și 1899. Cifra 5 este atribuită persoanelor de sex masculin născute între anii 2000-2099, iar cifra 6 este atribuită persoanelor de sex feminin născute între anii 2000-2099).

Gruparea AALLZZ reprezintă data nașterii și cuprinse ultimele două cifre ale anului nașterii, luna nașterii (01-12)  și ziua nașterii (cu valori între 01 și 31, în funcție de lună).

Ce reprezintă ultimele șase cifre din CNP

Dacă primele șapte cifre din CNP au o explicație simplă, mai mult, sunt și ușor de memorat, ultimele șase cifre asigură într-un fel unicitatea acestui cod.

Astfel, secvența JJNNN din CNP este are următoarea semnificație: JJ - reprezintă secvența atribuită județului sau sectorului în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reședința în momentul acordării CNP-ului.

NNN reprezintă un număr de secvență (între 001 și 999), care sunt atribuite fiecărui județ, astfel încât să fie diferențiate persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere.

Ultima cifră din CNP, C, o cifră de control este atribuită de calculator și permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare din componența CNP-ului.

Potrivit CNP Generator, validarea oricărui CNP re realizează prin calcularea cifrei de control.

Algoritmul de calculare a cifrei de control folosește următoarele 12 cifre: 279146358279.

Fiecare cifra din constantă este înmulțită cu cifra corespondentă din CNP.

De exemplu, dacă prima cifră din CNP-ul persoanei este 1 (1 semnifică persoana de sex masculin născută între 1900-1999), aceasta este înmulțită cu prima cifră din constantă adică 2. Rezultatele înmulțirilor sunt însumate, iar numărul rezultat se împarte la 11.

Dacă restul împărțirii este mai mic decât 10, atunci acel număr reprezintă cifra de control, cea de 13-a cifra a CNP-ului.În schimb, dacă restul împărțirii este 10, atunci cifra de control este 1, potrivit sursei menționate.

Citește și: Se schimbă buletinele în România. Ce trebuie să știi despre noua carte de identitate electronică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel