Cercetătorii încearcă să descopere teste pentru riscul de cancer, dar până când se va pune la punct o metodă infailibilă, ce se poate face pentru a surprinde afecţiunea într-un stadiu tratabil? Endoscopia este o tehnică modernă ce permite nu doar diagnosticul ci şi, în unele cazuri, tratarea bolii. Conferenţiarul dr. Cristian Gheorghe, de la Institutul Fundeni, ne avertizează asupra riscurilor apărute la cei cu reflux gastroesofagian.
Arsurile şi înţepăturile resimţite în zona pieptului, mai mult de 2 ori pe săptămână, pot semnala un reflux gastroesofagian: acidul gastric din stomac ajunge în esofag şi provoacă arsuri. Netratată, afecţiunea poate duce la cancer. Asocierea băuturilor spirtoase tari, consumate cu gheaţă, şi fumatul creşte riscul de cancer esofagian.
Păstrarea unei greutăţi normale poate preveni refluxul, deoarece greutatea din jurul taliei şi a abdomenului este cea care presează stomacul, împingându-l către cutia toracică.
Mesele săţioase sau bogate în grăsimi favorizează refluxul gastroesofagian.
După masă, este bine să faceţi mişcare sau măcar să staţi în picioare. În poziţia culcat, conţinutul stomacului revine în esofag.
O endoscopie digestivă superioară este cea mai bună metodă de a examina esofagul, stomacul şi duodenul. Medicul poate vedea ulceraţiile, inflamaţiile, tumorile, sau sângerările. În timpul intervenţiei se poate face biopsie, pot fi îndepărtaţi polipii şi se pot trata hemoragiile de la acest nivel.
Endoscopia descoperă afecţiuni care nu sunt puse în evidenţă de explorarea radiologică şi uneori poate evita o intervenţie chirurgicală.
Prin endoscopie se poate descoperi infecţia cu H. pilori, o bacterie ce produce ulcerul gastric.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu