EXCLUSIV  Ce riscă șoferii care dau flash-uri în trafic. Comisarul-șef Bogdan Oproiu: Acum pot fi identificați rapid / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Comisarul-șef Bogdan Oproiu, șeful Direcției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Rutiere, a vorbit despre aplicația dedicată combaterii agresivității în trafic, prin care sesizările sunt centralizate, verificate și procesate de Poliție. Aceasta permite sancționarea șoferilor agresivi cu amenzi și suspendarea permisului de conducere, contribuind astfel la reducerea comportamentelor periculoase pe drumurile publice.

Publicitate

Comisarul-șef Bogdan Oproiu a explicat că, în urma sesizărilor primite privind comportamente agresive în trafic (precum flash-uri, claxoane și frânări bruște în fața altor vehicule), legislația rutieră a fost modificată pentru a introduce sancțiuni împotriva conducerii agresive. Acum, șoferii care adoptă astfel de comportamente riscă amenzi între 660-825 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile. În sprijinul aplicării acestor sancțiuni, a fost dezvoltată o aplicație special dedicată monitorizării și sesizării agresivității în trafic.

VEZI ȘI: Cum funcționează aplicația MAI - ESAR unde poți reclama șoferii violenți în trafic. Comisar-șef Oproiu explică pas cu pas pentru șoferi - VIDEO 

„Dați-ne câteva exemple de agresivitate în trafic. Ce dosare ați avut, pentru a ne gândi de ce s-a ajuns și de ce este importantă această aplicație.”, a spus Laura Duță.

„Nu-mi vine în minte un exemplu anume, dar, de regulă, primeam și prin petiții sesizări prin care erau reclamați anumiți conducători auto că îi împing de la spate, dau acele flash-uri, claxonează sau reușesc să-i depășească, după care pun frână punându-i în pericol pe ceilalți.

Legislația rutieră s-a modificat. În prima fază a fost introdusă sancțiunea pentru conducere agresivă și, prin politica pașilor mărunți, am ajuns și la o aplicație special dedicată. Sancțiunea pe care o pot primi cei care conduc în mod agresiv este o sancțiune prevăzută cu amendă de la 4 la 5 puncte, vorbim despre un cuantum între 660-825 de lei, dar și reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile pentru această faptă.”, a spus comisarul-șef Bogdan Oproiu. 

2. -imagine fara descriere- (bogdan-oproiu_43727500.jpg)

„Sesizările sunt transmise direct de la centrul operațional din cadrul IGPR"

Comisarul-șef Bogdan Oproiu a explicat că aplicația de monitorizare a agresivității în trafic funcționează la nivelul fiecărui serviciu rutier, inclusiv Brigada Rutieră și Brigada Autostrăzi. Sesizările sunt centralizate de centrul operațional al IGPR și transmise către unitățile teritoriale, unde un polițist rutier desemnat le validează, verificând dacă îndeplinesc condițiile necesare. 

„Câte persoane monitorizează toată această zonă? Care este practica cu această aplicație?”, a întrebat Laura Duță.

„Aplicația există la nivelul fiecărui serviciu rutier, Brigada Rutieră din cadrul Poliției Capitalei și Brigada Autostrăzi, prin cele 6 birouri de Poliție Autostrăzi. Sesizările sunt transmise direct de la centrul operațional din cadrul IGPR, care le centralizează pe toate, sunt diseminate apoi către unitățile teritoriale pe raza cărora s-au produs incidentele.

De exemplu, ele sunt primite de către Poliția Rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Alba, că este primul județ. Un polițist rutier anume desemnat verifică sesizarea primită, verifică dacă sunt îndeplinite condițiile obligatorii pentru ca ea să fie validată. Dacă sesizarea este validată, se procedează la întocmirea unei comunicări către proprietarul vehiculului care are obligația de a transmite Poliției Rutiere datele conducătorului auto.

După ce aceste date sunt primite de către polițistul rutier și ele, la rândul lor, se verifică pentru a se compara cu celelalte probe din sesizare și se întocmește un proces verbal de contravenție pentru conducătorul auto.”, a spus comisarul-șef Bogdan Oproiu la emisiunea Culisele Justiției, de pe pe DC News și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel