Află în articol ce riști dacă te uiți la multe filme sau seriale noaptea.
Ne confruntăm cu o epidemie globală a lipsei de somn, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății. Pe lângă diverse suferințe, medicii spun că și urmărirea succesivă a mai multor episoade dintr-un serial, uneori până dimineață, ne afectează grav sănătatea pe termen lung, relatează Pro TV.
Fenomenul se numește "binge-watching", adică vizionăm succesiv, într-o perioadă scurtă de timp, mai multe episoade dintr-un serial. Tendința s-a accentuat mai ales în perioada pandemiei.
Toate platformele și toate aplicațiile sunt făcute în așa fel încât să te țină pe ele. Și atunci creează dependență într-un mod foarte ușor. Pandemia a stricat foarte mult felul în care își dorm ei nopțile. Devine tot mai greu să ținem cursurile de la ora 8, de exemplu", a explicat Dorin Spoaller, asistent universitar.
Așa se face că tot mai mulți tineri ajung la spital cu insomnii sau tulburări de somn, cum ar fi apneea, adică pauzele de respirație din timpul somnului.
"De la bolile cardiovasculare, boli metabolice, o igienă precară a somnului accentuează obezitatea. Pacienții ajung să aibă tulburări cognitive, nu se pot concentra, au probleme cu memoria, sunt foarte nervoși, sunt iritați, irascibili, au anxietăți, depresie", a explicat Nicoleta Motoc, medic primar pneumolog.
"E preferabil până la ora 10 să terminăm aceste activități, deoarece după ora 10 apare acea senzație de somn. Dacă noi nu suntem atenți la acea etapă de somn și ne uităm la film îndelungat. Acele ore nedormite, cumva, nu sunt niciodată șterse", a explicat Lenke Iuhoș, psiholog.
Potrivit medicilor, cu aproximativ o oră înainte de a merge la somn ar fi bine să evităm ecranele albastre ale telefoanelor și computerelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu