Dr. Ilinca Tranulis a vorbit, pentru ”Părinți prezenți”, de ce răcesc copiii și când îi putem considera ”căliți”.
Sezonul rece și intrarea în comunitate fac parte din provocările părinților în privința răcelilor celor mici.
Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, a explicat, în exclusivitate, de ce se îmbolnăvesc copiii, dar și vârsta la care aceștia se pot considera ”căliți”, moment din care părinții pot privi ceva mai liniștiți un nas înfundat sau o durere de gât.
”Copiii răcesc pentru că nu au sistemul imunitar complet format. Ca să și-l formeze, de aia se îmbolnăvesc, de aia răcesc și, din fericire, când vorbim despre răceli e vorba de ceva ușurel, curge nasul, doare puțin gâtul, poate tușesc, poate fac puțină febră. Deci trece ușor, în câteva zile. Nu este de la curent.
S-a dovedit recent, ceea ce se bănuia demult, că la frig copiii răcesc, dar nu răcesc de la frig, ci răcesc de la faptul că atunci când este temperatura scăzută, în nas scade apărarea împotriva germenilor. Deci tot de la germeni răcesc, doar că frigul favorizează.
Curentul, slabe șanse să fie atât de puternic încât să dea răceli de-adevăratelea”, a declarat dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, în cadrul emisiunii ”Părinți prezenți” de la https://www.parintisipitici.ro.
Întrebată dacă mitul că ”răcelile ne călesc”, în special în ceea ce îi privește pe cei mici, pediatrul a afirmat că există un sâmbure de adevăr în această zicală populară.
”Un sâmbure de adevăr există, pentru că într-adevăr, o dată ce ai trecut printr-o răceală nu te vei mai îmbolnăvi cu același germene. Doar că germeni sunt sute, poate mii, și atunci s-ar putea să ne îmbolnăvim cu mulți dintre ei de-a lungul vieții.
Dar odată ce corpul nostru s-a întâlnit cu un germene, l-a integrat, el s-a dezvoltat în corpul nostru, și-a făcut damblaua, simptomele, corpul nostru știe să îl recunoască și să îl elimine din start.
În majoritatea cazurilor, o dată ce am făcut o boală, ea nu se mai repetă. Nu se aplică, în medicină nu e matematică, nu se aplică la toate la fel, dar de multe ori, o dată ce am făcut o boală, a doua oară nu prea o mai facem. Facem ceva asemănător, dar nu este aceeași cauză.
Deci da, odată ce copilul s-a întâlnit cu un germene, față de acel germene este ceva mai puternic, dar până să spunem că ne-am călit de tot trece ceva vreme, copiii își definitivează sistemul imun cam pe la 4 ani”, a mai spus dr. Ilinca Tranulis.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News