Ce s-a descoperit în cazul morții bătrânului din Buzău în care acuzați sunt trei minori. De ce a murit. Intervenția psihiatrului Gabriel Diaconu

Fotografie de la Stuti/ Pexels
Fotografie de la Stuti/ Pexels

Este gata necropsia bătrânului din Buzău, de moartea căruia sunt acuzați trei băieți minori. 

Bătrânul de 82 de ani care a fost tâlhărit de trei minori a decedat din cauza hipotermiei, după ce a fost lovit şi lăsat pe câmp, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău. Comunicarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău vine după ce au fost transmise rezultatele necropsiei, conform Agerpres. 

Citește și: Bătrân de 80 ani, ucis de trei copii pentru o bicicletă

”La data de 23 martie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a fost sesizat de către organele de poliţie cu privire la faptul că pe raza satului Căldărăşti, judeţul Buzău, a fost găsită decedată o persoană de sex bărbătesc, în vârstă de 82 de ani. Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că la data de 22 martie, victima s-a deplasat cu bicicleta proprietate personală în extravilanul satului Căldărăşti, judeţul Buzău, pentru a-şi tăia via. La întoarcere, în jurul orelor 14,00, s-a întâlnit cu 3 minori, în vârstă de 15, 10, respectiv 9 ani, care l-au trântit la sol şi l-au deposedat de bicicletă", se arată în comunicatul de presă.

După ce a fost deposedat de bicicletă, vârstnicul a încercat să o recupereze, în schimb minorii l-au lovit, l-au legat şi l-au lăsat în câmp, dar nu înainte de a-l stropi cu apă.

”A doua zi, pe data de 23 martie, în jurul orelor 12,00, victima a fost găsită decedată pe câmp, de către un vecin, în locul în care a fost abandonată de cei 3 minori, fiind sesizate organele de urmărire penală. În urma efectuării necropsiei de către medicii din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Buzău a rezultat că decesul victimei s-a datorat hipotermiei, pe fondul unui politraumatism cu numeroase leziuni de părţi moi", se mai precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

Explicațiile unui specialist psihiatru: ”Trei copii, labirintul crimei”

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a creionat profilul psihologic al celor trei copii vinovați de moartea bărânului.

”Faptul că l-au dezbrăcat, dar și detaliul țărâna introdusă în gură, deschid o fereastră în psihologia și comportamentul simbolic al copiilor. În psihologie criminologică, spre deosebire de aspectele judiciare sau criminalistică, gesturile și acțiunile făptuitorului – chiar și când bizare sau aparent de neînțeles – capătă sens într-o logică alternativă și vor putea ajuta la descifrarea cauzelor. Fiecare detaliu, și indubitabil vor mai fi (mai multe) pe care anchetatorii, psihologii și psihiatrii, la vor obține, ajută la reconstrucția omorului.(...) De multe ori victimele sunt găsite dezbrăcate. E un gest care vădește disprețul făptuitorului, intenția de-a deposeda victima de personalitate, de ”haina de pe ea” – chiar și când haina e sărăcăcioasă. Obiectele vestimentare sunt și trofeu cât și probă”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

”Alte acte asupra cadavrului executate post-mortem pot vădi, din perspectiva agresorului, elemente de fantezie, ritual și fetiș necrofil. Aici, elementul de unicitate e pâmântul introdus în gura victimei. Expertiza medico-legală va putea lămuri dacă acest gest a intervenit sau nu în mecanismul tanatogen (de producere a morții). E previzibil că un astfel de gest e făcut pentru a bloca posibilitatea victimei de-a țipa, de-a cere ajutor. Pe de altă parte o posibilă interpretare, și rămâne de văzut dacă este sau nu relevantă, trimite la pedepsirea victimei pentru ce-a spus, sau ce-a făcut cu gura”, mai scrie acesta.

Contextul socio-economic și ”învățarea socială a agresivității”

”Ceea ce este o ”bătaie” poate astfel degenera într-un ”călcat în picioare”. În timp ce săvârșesc fapta participanții nu mai acționează ca actori raționali. Asta nu vrea să spună că intenția ”jocului” e omorul. Intenția jocului e anihilarea adversarului până ce acesta e complet înfrânt. Reciproc făptașii sunt câștigătorii jocului. De ce s-ar juca niște copii un astfel de joc? Intervine contextul mai larg socio-economic, relația dintre mediu și psihologia comportamentului, elementul de ”învățare socială” a agresivității pe care acești copii l-au deprins mult timp înainte de săvârșirea faptei”, a scris medicul specialist psihiatru.

”Cum va sancționa legea, dar și comunitatea, soarta victimei, dar și destinul făptașilor, spune multe despre noi ca stat. O să-i pedepsim și atât? O să le ignorăm biografia? Vom lăsa doar procurorul/ judecătorul să decidă asupra pedepsei și viitorului lor?”, a fost întrebarea cu care medicul psihiatru, Gabriel Diaconu, și-a încheiat postarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel