Ce s-a întâmplat cu cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin? Otrăviri, încarcerări și căderi misterioase de la fereastră

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Închis, împușcați mortal pe stradă, căzuți de la ferestre sau otrăviți cu ceai cu poloniu-210. Adversarii lui Vladimir Putin se trezesc adesea că au parte de destine nefericite.

 

Publicitate

Vladimir Putin, spion KGB devenit președinte, se află în fruntea Kremlinului de două decenii și s-a confruntat cu o serie de adversari și controverse.

Cine sunt persoanele care au îndrăznit să vorbească împotriva lui Putin sau să sfideze Kremlinul și unde sunt acum?

Alexei Navalny

Născut într-un sat din vestul Moscovei, Alexei Navalny s-a născut ca proprietar de fabrică și a devenit probabil cel mai cunoscut critic al perioadei în care Putin a fost la putere.

Activismul său politic, inclusiv investigațiile extinse privind corupția la nivel înalt și candidatura la funcția de primar al Moscovei i-au adus faima și mulți au crezut că reprezintă o amenințare pentru Putin.

În august 2020, lupta sa împotriva președintelui rus a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Navalny s-a îmbolnăvit grav în timpul unui zbor din Siberia spre Moscova și a fost transportat cu avionul, încă în comă, la Berlin.

Echipa sa a acuzat Kremlinul că l-a otrăvit, acuzație care a fost negată.

Medicii germani au confirmat că a fost otrăvit cu novichok - un agent neurotoxic din epoca sovietică - iar recuperarea sa a durat luni de zile.

În ciuda pericolului, Navalny a ales să se întoarcă în Rusia, unde a fost ulterior arestat, condamnat pentru acuzații despre care spune că sunt motivate politic și rămâne într-o colonie penală rusă.

Boris Nadezhdin

Politicianul de opoziție Boris Nadezhdin a declarat că va candida împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale din 2024.

În ciuda îndoielilor că bărbatul în vârstă de 60 de ani ar putea reprezenta o provocare serioasă pentru liderul în exercițiu, Nadezhdin a declarat că a strâns peste 200.000 de semnături din întreaga Rusie.

El i-a surprins pe unii analiști prin criticile sale puternice la adresa a ceea ce Kremlinul numește "operațiunea sa militară specială" din Ucraina, numind războiul o "greșeală fatală" și promițând să încerce să îi pună capăt prin negocieri.

La 8 februarie, el a declarat că i s-a interzis să candideze la alegeri, iar Comisia Electorală Centrală a declarat că a găsit defecte în semnăturile colectate de campania sa.

El a promis că va face apel la Curtea Supremă a Rusiei, adăugând: "Participarea la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viața mea. Nu renunț la intențiile mele".

Vorbind pentru Sky News anul trecut, Nadezhdin a declarat că nu îi este teamă să vorbească "pentru că am o viață lungă" și că a înfruntat moartea de mai multe ori.

Evgheni Prigojin

Ascensiunea lui Evgheni Prigojin, de la vânzător de hotdog la șeful unei armate private care a mărșăluit asupra Moscovei, a fost remarcabilă.

Mercenarii săi din Grupul Wagner erau renumiți atât pentru brutalitatea lor în Ucraina, dar și pentru influența lor în Africa.

Prigojin a devenit din ce în ce mai îndrăzneț în criticile sale la adresa armatei ruse și a comandamentului său de vârf.

Când forțele sale au pornit în marș spre Moscova din orașul Rostov, în sudul țării, părea să fie cea mai mare provocare pentru Putin din ultimele decenii, dar aparenta tentativă de lovitură de stat a eșuat la jumătatea drumului spre capitală.

În august 2023, a avut o moarte fulgerătoare când avionul privat în care se afla s-a prăbușit la nord de Moscova , ridicând suspiciuni privind implicarea Kremlinului.

Kremlinul a negat asasinarea lui Prigojin, calificând acuzațiile privind implicarea lui Putin drept "o minciună absolută".

Anna Politkovskaya

La 7 octombrie 2006 - ziua de naștere a lui Putin - jurnalista Anna Politkovskaya a fost împușcată în holul blocului în care locuia.

Înainte de a muri, aceasta se specializase în investigarea încălcărilor drepturilor omului în Cecenia și a corupției în general.

Uciderea ei a dus la afirmații potrivit cărora Putin nu a făcut suficient pentru a proteja mass-media.

El a descris crima ca fiind "abominabilă prin cruzimea ei" și a comentat că moartea ei a cauzat mai multe probleme pentru Kremlin decât munca ei.

Boris Nemtsov

Fost viceprim-ministru al Rusiei în timpul președintelui Boris Elțîn, Boris Nemtsov a fost un critic înverșunat al lui Putin și un important lider al opoziției.

El lucrase la un raport care examina rolul Rusiei în conflictul din Ucraina în 2015.

Dar, la vârsta de 55 de ani, a fost ucis. Nemtsov a fost împușcat mortal pe un pod aflat la doar câțiva metri de Kremlin, în timp ce se îndrepta spre casă, noaptea, împreună cu prietena sa.

Cinci bărbați au fost găsiți vinovați de organizarea și executarea asasinatului la comandă. Zaur Dadayev, un ofițer din cadrul forțelor de securitate ale liderului cecen și aliatului lui Putin, Ramzan Kadîrov, fiind cel care a tras focurile de armă fatale.

Kremlinul a negat implicarea în această crimă.

Alexander Litvinenko

Fost agent al serviciului de securitate rus FSB, Alexander Litvinenko a fugit din Rusia și a obținut în cele din urmă cetățenia britanică.

El l-a acuzat pe Putin de corupție și l-a acuzat, de asemenea, pentru celebrele atentate cu bombă din apartamentele din Moscova, pe care Putin, pe atunci prim-ministru, le-a folosit ca motiv pentru a declanșa cel de-al doilea război cecen în 1999. Acesta s-a dovedit extrem de popular și a contribuit la aducerea sa la putere.

Litvinenko a murit în noiembrie 2006, la câteva săptămâni după ce a băut un ceai otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar și foarte puternic.

Otrava a fost ingerată în timpul unei întâlniri cu doi spioni ruși la Hotelul Millennium din Londra, iar uciderea se crede că a fost aprobată de Putin însuși. Rusia a negat întotdeauna orice implicare.

Garry Kasparov

Considerat unul dintre cei mai mari jucători de șah din toate timpurile, Garry Kasparov trăiește în exil la New York din 2013.

Fostul campion mondial a devenit un militant împotriva regimului Putin și a participat la unele dintre protestele de stradă ale opoziției organizate în masă de Alexei Navalny.

El a declarat că se teme de arest dacă s-ar întoarce în Rusia.

Ravil Maganov

Președintele consiliului de administrație al celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, Ravil Maganov, a criticat deschis războiul din Ucraina.

Într-o declarație din martie 2022, consiliul de administrație a cerut "încetarea cât mai curând a conflictului armat" și și-a exprimat "empatia sinceră pentru toate victimele".

Acesta a adăugat: "Susținem cu tărie o încetare a focului de durată și o soluționare a problemelor prin negocieri serioase și diplomație".

În luna septembrie a aceluiași an, Maganov, în vârstă de 67 de ani, a murit după ce se pare că a căzut de la o fereastră de la etajul șase al Spitalului Clinic Central din Moscova.

Paul Klebnikov

Jurnalistul de investigație Paul Klebnikov, un american de origine rusă, a fost ucis în fața biroului său, în 2004, la Moscova, în urma unui schimb de focuri.

El era editorul revistei Forbes Russia și scrisese despre corupție.

Forbes publicase, de asemenea, o listă a celor mai bogați oameni din țară.

Natalia Estemirova

Natalia Estemirova a fost o militantă premiată pentru drepturile omului, care a adunat dovezi ale abuzurilor din Cecenia încă de la începutul celui de-al doilea război din această țară, în 1999.

Ea a fost răpită în apropierea casei sale la 15 iulie 2009 în capitala cecenă, Groznîi.

Câteva ore mai târziu, trupul ei a fost găsit într-o zonă împădurită, cu răni de armă de foc în cap și în piept.

Președintele de atunci, Dmitri Medvedev, a respins afirmațiile conform cărora liderul cecen Ramzan Kadîrov ar fi fost responsabil și a sugerat că uciderea a fost făcută pentru a discredita Kremlinul.

Denis Voronenkov

Fost politician rus, Denis Voronenkov a fost un critic deschis al lui Putin.

Anterior membru al fracțiunii comuniste din camera inferioară a parlamentului rus, Voronenkov a fugit în Ucraina în 2016 și a primit cetățenia ucraineană.

El a fost împușcat și ucis la Kiev în martie 2017.

Președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko, a descris uciderea sa ca fiind un "act de terorism de stat" din partea Rusiei - o acuzație respinsă de Kremlin.

Boris Berezovsky

Fostul miliardar Boris Berezovski trăia în exil în Marea Britanie din 2000, când a fost găsit mort în 2013.

Și-a făcut avere în Rusia în anii 1990, în timpul vânzării în masă a activelor statului după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Cândva incredibil de bogat, în ultimii săi ani se crede că averea sa s-a împuținat.

James Nixey, șeful programului Chatham House pentru Rusia, l-a descris anterior drept „cel mai virulent anti-Kremlin, anti-Putin dintre oligarhi”.

„Cu siguranță a fost dispus să-și cheltuie banii, puținul care îi mai rămânea, în încercarea de a-i folosi pentru a pune capăt regimului actual din Rusia”.

Domnul Berezovsky a fost găsit mort în casa sa din Berkshire. O anchetă a înregistrat un verdict deschis pe fondul unor dovezi contradictorii despre modul în care trupul său a fost găsit spânzurat.

Serghei Skripal

Fost colonel cu informații militare ruse înainte de a pleca în 1999, Serghei Skripal a continuat să lucreze la ministerul de externe al țării până în 2003.

El a fost arestat la Moscova un an mai târziu și a mărturisit că a fost recrutat de serviciile secrete britanice în 1995.

El a spus că a dat informații serviciilor secrete britanice despre agenții ruși din Europa în schimbul a aproximativ 100.000 de dolari (79.300 de lire sterline).

Domnul Skripal a fost închis, dar ulterior eliberat într-un schimb de spioni și s-a mutat în Marea Britanie.

În 2018, împreună cu fiica sa, a fost otrăvit cu agentul nervos novichok, dar cei doi au supraviețuit atacului.

Kremlinul a negat că Rusia ar fi fost implicată în vreun fel în otrăvire, descriind acuzațiile britanice drept „inacceptabile”.

Serghei Yushenkov

Politicianul liberal rus Serghei Yushenkov a fost împuşcat mortal într-o suburbie a Moscovei în 2003.

Membru al Dumei de Stat și fost colonel în armata sovietică, Yushenkov a fost împușcat de mai multe ori în afara blocului său.

El fusese implicat în înființarea Partidului Liberal Rusia, care obținuse înregistrarea completă cu doar câteva ore înainte de a fi ucis.

Yushenkov a fost dispus să vorbească împotriva lui Putin şi a războiului din Cecenia, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel