După cum se autodefinește, Mariana Badea este „profesoară de cuvinte și bolnavă de limba română”. De curând, a publicat trei noi volume la Editura Pro Universitaria, care vor fi lansate în cadrul ediției din acest an a târgului Bookfest (31 mai, ora 13:00). Este o trilogie amplă, care se numește „Literatura română pentru elevi. Eseuri structurate”, și cuprinde volumele: POEZIA (125 de poezii, 830 de pagini), PROZA NARATIVĂ (90 de opere, 890 de pagini) și DRAMATURGIA (25 de piese, 340 de pagini).
Profesoara Mariana Badea, care ne-a acordat recent un interviu, revine la DC News. Aceasta a scris aproximativ 30 de titluri, cărți create în sprijinul elevilor nu numai pentru examene, ci și pentru pregătirea curentă la orele de limba și literatura română. Printre acestea, se numără cărți de gramatică, analize literare, dicționare de personaje sau relația dintre personaje.
După cum declară, doamnei profesoare i-a plăcut foarte mult să fie în clasă, să discute cu elevii și să-i „oblige” să ia notă mare la examenul de bacalaureat, ceea ce s-a și întâmplat. Doar câțiva, de-a lungul anilor, au obținut media sub 9.00.
Cele peste 30 de cărți publicate au avut un singur deziderat: sprijin pentru elevi. Autoarea a ținut mereu pasul cu modificările din Programa școlară, din Programa de bacalaureat și a scris cărți pentru fiecare an de studiu, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, cuprinzând toate operele literare existente în manualele alternative.
Trilogia „Literatura română pentru elevi. Eseuri structurate” invită elevii într-o călătorie captivantă prin universul literaturii române, oferindu-le o perspectivă aprofundată asupra operelor esențiale și autorilor consacrați. Această lucrare vastă este alcătuită din trei volume:
Primul volum al Trilogiei, POEZIA (830 de pagini), conține 125 de Eseuri structurate ale CREAȚIILOR LIRICE din manualele și programele școlare pentru învățământul preuniversitar, inclusiv creațiile poetice ale autorilor canonici.
Volumul cuprinde POEZIA POPULARĂ și POEZIA CULTĂ, structurate pe curente și perioade literare, conform programelor școlare.
CURENTELE LITERARE sunt reprezentate de poeții valoroși ai literaturii române, care se înscriu în ILUMINISM, ROMANTISM, SIMBOLISM, MODERNISM, TRADIȚIONALISM, AVANGARDISM, NEOMODERNISM și POSTMODERNISM, însumând aproximativ 125 de poezii lirice și epice analizate în volum.
Al doilea volum al Trilogiei, PROZA NARATIVĂ (890 de pagini), conține aproximativ 90 de Eseuri structurate ale OPERELOR EPICE incluse în manualele și programele școlare pentru învățământul preuniversitar, precum și Eseuri structurate despre creațiile narative ale autorilor canonici.
Cartea este structurată în cele două mari componente culturale: LITERATURA POPULARĂ și LITERATURA CULTĂ.
Construcția PERSONAJELOR LITERARE — cu trăsături, statut psihologic/social, modalități de caracterizare și episoade ilustrative — există în finalul fiecărui eseu structurat.
Al treilea volum se intitulează „DRAMATURGIA” (340 de pagini), fiind structurat în două părți:
PARTEA ÎNTÂI cuprinde eseuri structurate cu speciile literare ale dramaturgiei: TRAGEDIA, DRAMA, COMEDIA.
DRAMA ROMÂNEASCĂ include dramaturgii din elita literaturii române și o varietate de teme care definesc specificul fiecărei piese:
— DRAMA ISTORICĂ din Perioada Pașoptistă;
— DRAMA DE IDEI și DRAMA PSIHOLOGICĂ, în care se explică și conceptele estetice specifice, se evidențiază temele și motivele literare adecvate concepției fiecărui dramaturg;
— DRAMA EXPRESIONISTĂ, TEATRUL ABSURD și DRAMA PARABOLĂ constituie o mare izbândă a literaturii române și reprezintă un vârf al dramaturgiei românești, analizate și argumentate în acest volum.
COMEDIA și PERSONAJELE memorabile, construite cu ironie și sarcasm, sunt nemuritoare prin replicile de un comic irezistibil.
PARTEA A DOUA este alcătuită din eseuri structurate al căror conținut ilustrează RELAȚIA DINTRE DOUĂ PERSONAJE atât în drame, cât și în comedii, o abordare inedită și unică a dramaturgiei.
BIOGRAFIA și UNIVERSUL LITERAR ale autorilor sunt notate detaliat la fiecare operă în parte!
Volumele cuprind — în premieră pentru literatura școlară — eseuri inedite, intitulate „PARALELE LITERARE”, „SINTEZE LITERARE” și „STUDII DE CAZ”, care includ opere sau teme interesante și importante, necesare în procesul de învățământ.
STILUL eseurilor este accesibil elevilor, explicativ și ilustrativ, astfel încât ei vor înțelege esența, ideile literare și mijloacele artistice ale creațiilor și vor putea reda — oral sau în scris — o analiză pertinentă și corectă a subiectului oricărei opere, în conformitate cu baremele subiectelor din cadrul examenelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu