Ce s-a întâmplat cu impozitul de 1% pe cifra de afaceri a companiilor mari, care trebuie să aducă României 6,2 miliarde de lei

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Guvernul Ciolacu a introdus impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari. 

Publicitate

Conform ultimelor date, această măsură nu ar fi impactat profitabilitatea acestora și nici nu este o piedică în calea investițiilor multinaționalelor, fiind într-un punct de expansiune continuă.

Un astfel de exemplu este Pepsi, care a realizat o creștere de profit de peste 2.000% în condițiile în care în urmă cu câteva zile a inaugurat o investiție de 100 de milioane de dolari lângă București.

Citește și: EXCLUSIV  Investiție de peste 100 de mil. de dolari în România, inaugurată astăzi lângă București. Au făcut contracte pe 25 de ani cu fermierii: Exportă în 17 țări

Acest avans deosebit al rezultatelor financiare ale companiei a fost remarcat și de premierul Marcel Ciolacu: ”Mi-aş dori să îmi spuneţi şi mie secretul creşterii de profit de anul trecut, de peste 2.000%. Dacă ar mai fi zece mari investitori cu asemenea profit, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit”. 

Remarca a venit în contextul în care chiar și în condițiile acestui salt spectaculos din 2023, Pepsi, al doilea cel mai mare jucător din piaţa locală de băuturi fără alcool, rămâne la jumătatea marjei de profit medii a primilor 10 jucători din industrie. Mai mult, Pepsi este singura companie din top 5 în cazul căreia, la nivelul anului 2023, s-ar fi aplicat prevederile din Legea nr. 269/2023. 

Prin acest act normativ, de la 1 ianuarie 2024, societățile cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro sunt obligate să plătească un impozit pe cifra de afaceri de 1%, aplicabil dacă impozitul pe profit este mai mic, în sumă absolută, decât acest nivel minim. Suma care ar urma să intre în bugetul statului în 2024 ar fi de peste 6,2 miliarde de lei.

Contextul este unul mai amplu: la bugetul de stat. s-a colectat în fiecare an din ultimii 10 ani mai puţin de 2% din PIB din impozitul pe profitul companiilor. Astfel, aportul mediului de afaceri din România la PIB, prin taxe, impozite, și contribuții sociale, este substanțial sub media europeană. Guvernul încasează numai 27%, în vreme ce media europeană este la peste 40% din PIB. 

În ciuda analizelor alarmiste cu privire la impozitul de 1% mai sus amintit, realitatea arată contrariul. Nu s-a înregistrat un efect inflaționist, ci inflația este în continuă scădere, înregistrând cea de-a cincea scădere consecutivă a acestui indicator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel