Ce s-a întâmplat, de fapt, pe 1 mai și de ce sărbătorim această zi

Ce s-a întâmplat, de fapt, pe 1 mai și de ce sărbătorim această zi / Foto: Pixabay, de Bella H.
Ce s-a întâmplat, de fapt, pe 1 mai și de ce sărbătorim această zi / Foto: Pixabay, de Bella H.

Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită pe 1 mai.

Avem liber de 1 mai, de Ziua Muncii. Asta știu majoritatea românilor, dar mulți dintre noi nu știu cum a apărut, de fapt, această sărbătoare și ce s-a întâmplat pe data de 1 mai. În rândurile de mai jos veți afla cum a apărut Ziua Internațională a Muncii.

Sărbătoarea de 1 mai a apărut ca urmare a unui eveniment istoric important, greva generală a muncitorilor din Chicago din anul 1886. Această grevă a început în data de 1 mai și a fost organizată de sindicatele muncitorilor, care solicitau îmbunătățirea condițiilor de muncă, reducerea orelor de muncă și instituirea unei zile de muncă de opt ore.

În urma grevei, care s-a soldat cu violențe, arestări și chiar morți, s-a ajuns la un acord prin care s-a stabilit că ziua de lucru va fi redusă la opt ore și că ziua de 1 mai va fi recunoscută ca Ziua Internațională a Muncii.

Ziua Internațională a Muncii, sărbătorită în mai multe țări

 

În anul 1889, la Paris, a avut loc un congres al mișcării socialiste internaționale, care a hotărât ca ziua de 1 Mai să fie sărbătorită în întreaga lume ca Ziua Internațională a Muncii, memoria victimelor grevei generale din Chicago.

Astfel, ziua de 1 mai a devenit o sărbătoare a muncitorilor și a fost recunoscută oficial ca atare în multe țări de-a lungul timpului, inclusiv în România. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.

În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe. După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată.

Cum este sărbătorită ziua de 1 mai în România

Acum în România ziua de 1 mai este sărbătorită ca Ziua Muncii și este o zi legală de sărbătoare. În această zi, majoritatea oamenilor își iau liber de la muncă și se bucură de timpul liber cu familia și prietenii.

Tradițional, în această zi se organizează adesea excursii la munte sau la mare, grătare în aer liber, picnicuri și alte activități de agrement. În orașe și localități se desfășoară diverse evenimente cultural-artistice, cum ar fi concerte, spectacole de teatru și de dans sau expoziții.

În plus, sindicatele și organizațiile de muncitori organizează adesea manifestații și marșuri pentru a aduce în atenție problemele curente ale muncitorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel