Ce s-a întâmplat după legalizarea mariajelor gay în Olanda

ae6b9cdb5c57aa04280f6a7067004921
ae6b9cdb5c57aa04280f6a7067004921

Controversatul proiect de lege propus de deputatul PSD, Remus Cernea, referitor la legalizarea căsătoriilor între homoxesuali dă încă multă bătaie de cap autorităților din multe țări care au adoptat această lege. De exemplu, în Țările de Jos, legalizarea  căsătoriei între persoane de același sex, în urmă cu  12 ani, nu a dus la dispariția problemelor de discriminare, scrie Euronews."Spitalele de psihiatrie catolice se confruntă cu un număr mare de pacienți homosexuali în depresie severă, care au început să ridice vocea împotriva discriminării", explică Laurent Chambon, sociolog francez în Amsterdam.  .

Pe partea juridică, lucrurile au mers încet, dar sigur. În primul rând, discriminarea față de orice persoană, nu doar un homosexual, a fost interzisă în 1983. Apoi, o cerere a fost înaintată pentru uniunile de același sex. Ca rezultat, în 1998 Olanda a adoptat o lege pentru parteneriate civile, care ar putea include persoanele de același sex, vag bazată pe legea daneză din 1989.

 După câteva reforme suplimentare, "în 1998, o foarte mare parte din drepturile speciale ale cuplurilor heterosexuale au devenit disponibile pentru cuplurile de același sex. Cu toate acestea, acest lucru nu a oprit apelul pentru deschiderea la căsătoriile gay ", scrie Kees Waaldijk, profesor de drept la Universitatea din Leiden. "Dimpotrivă, presiunea socială și politică a crescut". Prof. Dr. Waaldijk, expert în această problemă, este un fost membru al comisiei consultative, care a lucrat la deschiderea căsătoriei civilă a persoanelor de același sex.

Ca urmare, la 1 aprilie 2001, la câteva secunde după miezul nopții, Job Cohen, primarul orașului Amsterdam și fost secretar de stat pentru Justiție, a fost primul primar din în lume care a  căsătorit un cuplu de același sex. Patru cupluri de homosexuali s-au căsătorit în acea noapte, 382 au urmat în aprilie 2001.

Între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2011, 15.000 de cupluri de același sex s-au căsătorit legal. Potrivit unui articol de pe site-ul Radio Olanda, 20% din cele 55.000 de cupluri gay din Țările de Jos sunt acum căsătoriți. În aceeași perioadă de timp, au existat 761.000 de căsătorii heterosexuale. În total sunt 4,1 milioane de cupluri în Olanda, 80% dintre aceștia fiind căsătoriți.

 Între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2011, au existat 1.078 divorțuri între homosexuali. În același timp, au existat 323. 549 de divorțuri între cupluri heterosexuale.

 Jan Latten de la oficiul de Statistică din Olanda, explică faptul că "la fel ca și cu cupluri heterosexuale, dorința de a avea copii și responsabilitățile legale ce rezultă dintr-o căsătorie cântăresc chiar mai mult pentru cuplurile de homosexuali și lesbiene. Acest lucru ar putea explica de ce cuplurile de homosexuali se căsătorească mai des decât cele de heterosexuali. Cuplurile de homosexuali, în special bărbații homosexuali, se confruntă cu dificultăți considerabile atunci când doresc să adopte copii. "Dacă adoptarea de către cuplurile de același sex este legală în Olanda, există puțini copii disponibili să îi adopte. Afacerea mamelor-surogat este bine reglementată", a declarat Latten.

Societatea este încă nepregătită pentru acest tip de mariaj

 O furtună politică și mass-media recentă arată cum este văzută societatea olandeză în ceea ce privește acceptarea de familii de același sex. La mijlocul lunii martie un scandal a izbucnit între Turcia și Olanda, a informat AFP. Mass-media și oficialii turci, printre care prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan, s-au plâns că un copil, născut în Țările de Jos pentru o familie turcă, a fost plasat în asistență maternală de serviciile sociale la domiciliul unui cuplu de lesbiene. Membri ai guvernului olandez a venit în apărarea copilului. Premierul olandez Mark Rutte a a declarat că "interesul copilului este pe primul loc", și a adăugat că "nu trebuie să se facă acte de discriminare față de Țările de Jos, pe bază de orientare sexuală sau religie. "

 Mai multe demonstrații, împotriva sau în sprijinul sistemului olandez de asistență maternală, a avut loc luna trecută.  La 12 ani de la legalizarea căsătoriilor gay homofobia din societate nu a dispărut. Intimidarea și victimizarea, de asemenea, încă mai sunt probleme de zi cu zi. Un studiu recent al oamenilor de știință olandezi și americani a ajuns la concluzia că tinerii homosexuali și bisexuali sunt încă victime ale stigmatizării în familiile lor, școli și cartiere. Aceste acte au consecințe tragice: aproape 64% din intervievați între 18-24 de ani dintr-un studiu au raportat că gândesc la sinucidere și aproape 13% dintre ei au încercat să se sinucidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel