Ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în Egipt

egipt
egipt

Preşedintele egiptean a anunţat joi seara că îi deleagă prerogativele vicepreşedintelui Omar Suleiman, relatează AFP, care prezintă o cronologie a principalelor evenimente produse în 13 octombrie 1981: Hosni Mubarak este ales preşedintele Republicii, la o săptămână de la asasinarea preşedintelui Anwar el-Sadat de către islamişti. Este decretată starea de urgenţă, reînnoită în mod constant.

25-26 februarie 1986: Revolte ale recruţilor poliţiei din Cairo, care protestează faţă de condiţiile salariale şi sociale. Acestea se soldează cu 107 morţi şi peste 700 de răniţi.

26 iunie 1995: Mubarak supravieţuieşte unui atentat la Addis Abeba, revendicat de Jamaa Islamiya. El va fi vizat de cel puţin alte şase tentative de asasinare.

17 noiembrie 1997: Atentat la Luxor, revendicat de Jamaa Islamiya şi soldat cu 68 de morţi, dintre care 58 de turişti islamişti.

3 ianuarie 2000: 22 de morţi în Egiptul Superior în confruntările dintre musulmani şi creştini.

17-18 octombrie 2000: Summit israeliano-palestinian la Sharm el-Sheikh, în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton. Egiptul a fost prima ţară arabă care a semnat pacea cu Israelul în 1979.

28 septembrie 2003: Mubarak anunţă măsuri de democratizare politică, la sugestia fiului său Gamal, a cărui influenţă creşte în cadrul Partidului Naţional Democrat (PND, aflat la putere).

7 octombrie 2004: Atentate la Taba (Sinai) împotriva locurilor turistice, soldate cu 34 de morţi, majoritatea israelieni. Acestea sunt revendicate de un grup care pretinde că are legături cu Al-Qaida.

23 iulie 2005: Atentate la Sharm el-Sheikh (Sinai), soldate cu aproximativ 70 de morţi, între care 20 de străini. Patru grupări revendică aceste atacuri, între care grupul islamist Al-Tawhid wal Jihad, care pretinde că are legături cu Osama ben Laden.

9 noiembrie -7 decembrie 2005: Victorie istorică a Fraţilor Musulmani (88 de parlamentari din totalul de 454), care devin principala forţă de opoziţie. În urma confruntărilor au murit 13 persoane.

24 aprilie 2006: Triplu atentat sinucigaş la Dahab (Sinai), soldat cu 20 de morţi, între care şase străini. Autorităţile acuză gruparea islamistă Al-Tawhid wal Jihad.

23 ianuarie-3 februarie 2008: La Rafah, militanţii Hamas deschid, cu ajutorul explozibilului, frontiera dintre Egipt şi Gaza, supusă unei blocade israeliene, antrenând un flux de sute de mii de palestinieni în Egipt. Terminalul este apoi închis.

6-7 aprilie 2008: Manifestaţii împotriva creşterii preţurilor şi penuriei de pâine subvenţionată, care degenerează în confruntări între manifestanţi şi poliţişti în nord (3 morţi).

28 noiembrie-5 decembrie 2010: Partidul preşedintelui îşi consolidează dominaţia în Parlament, câştigând aproape 83 la sută din mandate după retragerea, în al doilea tur de scrutin, al Fraţilor Musulmani, care au denunţat fraude.

1 ianuarie 2011: 23 de morţi într-un atentat în faţa unei biserici copte din Alexandria. Egiptul acuză gruparea radicală palestiniană Armata Islamului, care dezminte.

25 ianuarie: Încep manifestaţii antiguvernamentale fără precedent, care s-au soldat cu cel puţin 300 de morţi, potrivit ONU şi Human Rights Watch, şi mii de răniţi.

29 ianuarie: Mubarak anunţă nominalizarea unui nou premier, generalul Ahmad Shafic, şi înfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte, încredinţată directorului serviciului de informaţii, generalul Omar Suleiman.

1 februarie: Mubarak anunţă că nu va candida la alegerile prezidenţiale din septembrie. Peste un milion de manifestanţi cer plecarea lui imediată.

6 februarie: Fraţii Musulmani se alătură dialogului naţional, împreună cu alte grupări de opoziţie, dar denunţă insuficienţa reformelor propuse.

7 februarie: Sute de mii de persoane protestează faţă de Mubarak, acestea fiind manifestaţiile cele mai importante de la începutul mişcării. Noul Guvern aprobă o creştere, începând din 1 aprilie, cu 15 la sută a salariilor funcţionarilor şi a pensiilor.

8 februarie: Mubarak formează o comisie pentru formularea unor amendamente constituţionale.

9 februarie: Manifestaţiile masive continuă.

10 februarie: Mubarak anunţă că deleagă prerogativele vicepreşedintelui Omar Suleiman, fără a-şi anunţa însă demisia, provocând nemulţumirea manifestanţilor.

Sursa: Mediafax

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel