Cristian Popescu Piedone revine în funcția de primar al Sectorului 5.
Au declarat-o și Prefectura, și el, după eliberare. Mai exact, Cristian Popescu Piedone a spus: ”Dacă n-au făcut alegeri, scaunul e liber, trebuie să mă întorc”. Dar dacă făceau alegeri?
În lipsa găsirii unei astfel de informații în legislație, l-am contactat pe Toni Greblă, fost judecător al CCR și fost prefect al Capitalei, care ne-a explicat și de ce nu găsim această informație: nu există! Vorbim despre un vid legislativ.
”Există un vid legislativ. Când reglementezi într-un anume domeniu de activitate, te gândești la aproape toate posibilitățile care se pot întâmpla într-un domeniu de activitate. Nimeni nu s-a gândit la situația asta desprinsă din filme, adică trimit un primar în judecată, îl condamnă două instanțe, pe lege, i se încetează de drept mandatul, fiind în executarea pedepsei, apoi intervine achitarea. Nu s-a gândit nimeni la acest aspect și nici nu a fost reglementată situația în care dacă postul este ocupat ca urmare a noi alegeri în UAT-ul respectiv, ce s-ar întâmpla. După părerea mea, în lipsă de text, primarului nou ales nu ai niciun temei să-i încetezi mandatul. El rămâne să-și termine mandatul, urmând ca primarul suspendat să solicite despăgubiri pentru ceea ce i s-a întâmplat” a spus Toni Greblă, pentru DCNews.
Despăgubirile ar fi fost cerute în contextul în care persoana în cauză a stat la închisoare nevinovată și nu și-a putut duce la bun sfârșit mandatul de primar, adică ar fi fost o cauză comună prin care s-ar fi cerut daune morale și materiale. ”Despăgubirile morale și materiale se încadrează și la una, și la cealaltă (condamnare, plus suspendarea din mandat n.r.) pentru că a fost împiedicat să-și mai exercite mandatul de primar și trebuie ca orice prejudiciu să fie recompensat în bani” ne-a mai spus fostul prefect.
Citește și: Cristian Popescu Piedone a spus când se întoarce la Primăria Sectorului 5 al Capitalei
"Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023".
Amintim că el fusese condamnat în dosarul Colectiv, în data de 12 mai 2022, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare decisă de Tribunalul Bucureşti. Acum, iată, este achitat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu