Ce s-ar întâmpla a doua zi dacă ne-ar contacta extratereștrii? Este un scenariu reprezentat de nenumărate ori în în literatura științifico-fantastică, dar ce s-ar întâmpla de fapt dacă extratereștrii ar intra în contact printr-un semnal recepționat pe Pământ?
Primul pas ar fi verificarea autenticității semnalului, eliminând posibilitatea interferențelor de pe Pământ. Un articol publicat duminică de Daily Mail explică ce s-ar întâmpla în prima zi și în zilele următoare unui astfel de eveniment crucial.
Cel mai probabil, semnalul ar fi recepționat de telescoape mari, precum FAST din China, Very Large Array (VLA) din New Mexico sau Telescopul Parkes din Australia, explică fostul expert NASA Sylvester Kaczmarek.
Nu există o regulă universal acceptată despre cum ar trebui să răspundă oamenii de știință sau guvernele despre aspecte precum dacă extratereștrii ar avea drepturi. Cu toate acestea, organizații axate pe căutarea vieții extraterestre, precum SETI (Căutarea Inteligenței Extraterestre), au elaborat un cadru în 2010.
În loc să anunțe imediat descoperirea, oamenii de știință ar lucra pentru a confirma autenticitatea semnalului, eliminând mai întâi interferențele terestre, cum ar fi cele de la sateliți sau transmisii radio.
„Pentru ca un semnal să fie considerat potențial extraterestru, cercetătorii ar avea nevoie de mai multe straturi de confirmare și analiză, de obicei pe parcursul mai multor săptămâni sau luni”, explică Kaczmarek. Semnalul ar trebui să demonstreze caracteristici incompatibile cu sursele astrofizice naturale sau interferențele provocate de om.
Conform Declarației de principii privind conduita căutării inteligenței extraterestre a SETI, cercetătorii ar colabora cu alte instituții pentru a confirma autenticitatea semnalului. Nimic nu ar fi anunțat până nu ar fi confirmat, deși oamenii de știință ar putea răspunde întrebărilor presei dacă informația ar fi divulgată.
Oamenii de știință ar notifica organizații precum Academia Internațională de Aeronautică (IAA) și Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT).
Kaczmarek menționează că, deși organizații precum SETI au strategii pentru un posibil prim contact, este aproape sigur că agenții spațiale experimentate, precum NASA și ESA, s-ar implica.
„Guvernele s-ar implica rapid, în special cele cu programe spațiale avansate sau capacități de apărare, cum ar fi Forțele Spațiale ale SUA sau agenții echivalente”, adaugă Kaczmarek. Cu toate acestea, ar putea apărea confuzie și interese divergente înainte de stabilirea unei strategii globale unificate.
Odată ce oamenii de știință ar fi siguri, descoperirea ar fi împărtășită publicului, probabil printr-un comunicat de presă și o publicație științifică. Totuși, transparența ar putea fi amânată din motive geopolitice sau de securitate.
Un prim pas ar fi „protejarea” frecvenței semnalului pentru a asigura recepționarea unor posibile alte transmisii. Oamenii de știință ar implementa proceduri de urgență stabilite de Consiliul Administrativ Mondial de Radiocomunicații al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. SETI sugerează formarea unui Grup de Studiu Post-Detecție pentru a analiza semnalul și a iniția discuții despre modul de răspuns.
La acest punct, ar putea interveni Națiunile Unite pentru a descifra semnalul și a decide asupra unei reacții. „În principiu, ONU ar juca un rol central în orice răspuns global coordonat”, afirmă Kaczmarek.
Răspunsul ar depinde de natura contactului: o vizită a unei nave spațiale ar necesita o reacție directă, dar un semnal din spațiu ar necesita planificare pe termen lung.
Este probabil ca răspunsul să fie o decizie globală, conform Declarației de principii SETI. Documentul specifică faptul că, în cazul confirmării unui semnal, nu s-ar răspunde fără îndrumarea și consimțământul unui organism internațional reprezentativ, precum ONU, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News