Există mai multe tensiuni în politica franceză.
Premierul francez Michel Barnier se va confrunta miercuri cu un vot de neîncredere care, în cazul în care va avea succes - ceea ce pare probabil, cu excepția unei răsturnări de situație de ultim moment - va expune Franța la riscul de a intra în 2025 fără guvern sau buget.
Dacă votul trece, Barnier, care este în funcție de mai puțin de trei luni, va trebui să își prezinte demisia și cea a Guvernului său președintelui Emmanuel Macron, care a declanșat criza prin convocarea unor alegeri anticipate în iunie.
Un guvern francez nu a mai fost dat jos de o moțiune de cenzură din 1962.
Iată câteva scenarii pentru ceea ce ar putea aduce următoarele câteva săptămâni, conform agenției de presă Reuters:
- Macron cedează în fața cererilor extremei drepte privind bugetul
Cea mai sigură cale a lui Macron de a numi un nou prim-ministru capabil să formeze un guvern și să aprobe un buget înainte de sfârșitul anului este să cedeze în fața cererilor bugetare ale partidului Adunarea Națională al lui Marine Le Pen.
Cu toate acestea, acest lucru ar implica abandonarea eforturilor de a reduce deficitul bugetar al Franței de la 6,1% în acest an la aproape 5% în 2025.
- Un guvern interimar menține provizorii prevederile bugetare pentru 2024
Guvernul Barnier poate rămâne în funcție ca guvern interimar, gestionând treburile zilnice, în timp ce Macron caută o soluție pentru criză.
Dacă Parlamentul nu adoptă un buget până pe 20 decembrie, Guvernul poate propune o legislație de urgență care să prelungească limitele de cheltuieli și prevederile fiscale din 2024, până la instalarea unui nou guvern și adoptarea unui nou buget pentru 2025.
Economiile de 60 de miliarde de euro prin reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe planificate de Guvernul Barnier - și salutate de investitori și de agențiile de rating - ar cădea atunci.
Partidul lui Le Pen a afirmat că gospodăriile ar avea o situație mai bună în acest scenariu, ceea ce Guvernul lui Barnier neagă. Acesta susține că mai multe persoane vor ajunge să plătească impozite sau impozite suplimentare dacă pragurile nu pot fi ajustate în funcție de inflație.
- Guvernul interimar utilizează un ordin executiv pentru a adopta bugetul
Un guvern poate, de asemenea, să invoce puterile constituționale pentru a adopta bugetul pentru 2025 prin ordin executiv, dacă Parlamentul nu l-a aprobat până pe 20 decembrie.
Totuși, potrivit juriștilor, acest lucru ar fi extrem de riscant, deoarece nu este clar dacă un guvern interimar poate utiliza astfel de puteri. O astfel de acțiune ar declanșa în mod inevitabil turbulențe politice.
Tumultul care a urmat deciziei lui Macron de a convoca alegeri anticipate i-a diminuat poziția în țară și în străinătate.
Conform Constituției, mandatul lui Macron se încheie în primăvara anului 2027. Oponenții din stânga dură și din extrema dreaptă i-au cerut să demisioneze pentru a-și asuma responsabilitatea pentru dezastrul politic.
Având în vedere că nu are majoritate în Parlament, adversarii lui Macron ar putea respinge una după alta alegerile pentru funcția de prim-ministru.
Le Pen spune că o remaniere guvernamentală are puține șanse de succes pe termen lung, în timp ce o dizolvare a Parlamentului nu este posibilă din punct de vedere constituțional înainte de iulie, lăsând o singură opțiune: Macron demisionează.
Cu toate acestea, Constituția acordă puteri extinse președintelui în situații de criză. Acesta poate convoca referendumuri și are posibilitatea extremă de a invoca „depline puteri” de urgență în temeiul Articolului 16, redactat de fondatorii celei de-a Cincea Republici în timp de război.
Președintele a răspuns cererilor de demisie prin promisiunea de a-și îndeplini rolul „cu toată energia, până în ultima secundă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu