Ce să faci ca să ai bani la pensie, fără să depinzi de ceea ce îți dă statul. Consultant financiar: Sunt bani care zac efectiv, fără a fi rulați cu adevărat în economie

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Află în articol ce poți face să te asiguri că atunci când ieși la pensie ai bani, fără a sta la mâna statului.

Alexandru Chirilă, consultant financiar, spune că potrivit studiilor în domeniu, în 2050 sistemul actual de pensii nu va mai fi sustenabil, așa că oamenii trebuie să se gândească de pe acum ce pot face ca să nu mai fie la mâna statului la bătrânețe. În contextul în care din ce în ce mai puțini angajați susțin din ce în ce mai mulți pensionari, ar trebui să găsim alte soluții, precum ar fi investițiile.

”Trebuie să facem în primul rând un audit personal asupra veniturilor, cheltuielilor și cât poți să economisești. Mai departe, eu folosesc un site prin care îmi calculez dobânda compusă, în care am câteva input-uri. Resurse inițiale, resurse pe care le pot aloca lunar, randament pe care îl aștept și taxe și impozite. De aici îmi construiesc un business plan, astfel încât, într-o perioadă de X ani, voi ști încotro mă îndrept. Ăsta este primul pas să construiesc strategia din punct de vedere matematic.

Apoi apare întrebarea în ce pot investi astfel încât să obțin randamentele respective. Nu există foarte multe variabile pentru un investitor începător care nu știe nimic. Cel mai safe este benchmark-ul, indicii bursieri, așa cum am spus, în România există BET, în Statele Unite sau în Europa există alți indici, dar toți sunt replicați prin diverse ETF-uri.

Alexandru Chirilă, consultant financiar: Avem foarte mulți români cu depozite mai mari de 100.000 de euro

Există oportunitatea în ciclurile cu dobânzi crescute și în obligațiuni, unde și Guvernul a oferit dobânzi, cupoane pe obligațiuni între 6 și 8 la sută. Deci oportunități există și în funcție de ciclurile economice pot pivota, cu achiziții mai mari de obligațiuni, cu achiziții mai mari în acești indici bursieri. Important este că eu, dezvoltând abilități și având cunoștințele necesare, pot să bat acest indice bursier, dar măcar să încep cu asta, dar nici măcar asta nu fac.

Avem foarte mulți români cu depozite mai mari de 100.000 de euro, cred că sunt peste 60.000 de români cu depozite mai mari de 100.000 de euro, cu depozite bancare de 3-5% anual, sunt bani care zac efectiv, fără a fi rulați cu adevărat în economie. Și să nu uităm faptul că antreprenorii au nevoie de lichiditate, antreprenorii au nevoie de finanțare, și din ce în ce mai mulți antreprenori au ieșit pe burse cu vânzare de obligațiuni”, a explicat Alexandru Chirilă în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel