Ce să faci când simți că leșini. Modul în care poți să ajuți o persoană care și-a pierdut cunoștința

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Cum să leșini fără să-ți fracturezi ceva este o întrebare tot mai populară pe forumuri. Leșinul este precedat de câteva simptome. Astfel, în unele cazuri o persoană poate anticipa ca își va pierde cunoștința. Înainte de leșin o persoană poate simți că se sufocă, fiind incapabilă să respire adânc. Iar după leșin, persoane va simți o slăbiciune, amețeli, instabilitate în mișcări și tensiune arterială scăzută.

Leșinul mai este numit și sincopă. Leșinul este un atac de pierdere a cunoștinței pentru o perioadă scurtă de timp, asociat cu fluxul sanguin cerebral perturbat temporar, în care o persoană își pierde capacitatea de a menține poziția verticală.

Cum să leșini. Cele mai frecvente cauze ale manifestării fenomenului

De cele mai multe ori, o persoană își pierde cunoștința dacă simte anxietate, tensiune nervoasă și griji. O persoană aflată într-o situație stresantă poate simți o scădere bruscă a puterii, slăbiciune și, ca urmare, are loc leșinul.

În zonele slab ventilate, unde există un procent mare de dioxid de carbon, oamenii pot leșina adesea din cauza lipsei de oxigen din organism. Vara, când temperatura aerului atinge cote critice, leșinul apare foarte des. Mai ales cu șederea prelungită pe picioare în camere aglomerate, transport, unde este cald și înfundat, persoanele care suferă de tensiune arterială scăzută sau migrenă se simt slăbite și își pot pierde cunoștința.

Leșinul se poate întâmpla dacă te ridici rapid din poziție culcat. Șocul provoacă adesea leșin. Corpul, în încercarea de a economisi energie și de a supraviețui unei situații stresante suferă de dureri severe și „se stinge” prin intermediul leșinului.

Factori care contribuie la apariția sincopei. Boli și medicamente care provoacă o scădere bruscă a puterii

Un alt exemplu este atunci când o persoană, din cauza nivelului scăzut de resurse, a lipsei de hrană și apă și a înțepăturilor în cap își poate pierde cunoștința. După ce scăpați de leșinul de foame, este necesar să introduceți diferite produse foarte atent și dozate, începând cu doze mici.

Pierderea bruscă de sânge poate rezulta din slăbiciune, somnolență și pierderea cunoștinței. Acest lucru se datorează pierderii rapide a unei cantități mari de lichid de către organism, pe care nu o poate reumple rapid.

Anemia, de asemenea, provoacă leșin. Printre principalele simptome, se distinge printr-un sentiment constant de slăbiciune și leșin. Încălcarea circulației cerebrale, care are loc în timpul microaccidentelor vasculare cerebrale, poate fi însoțită de leșin. Neoplasmele, nu doar cele maligne, ci și benigne, la nivelul creierului pot provoca momente de leșin.

De asemenea, leșinul poate fi provocat de unul dintre efectele secundare ale unor medicamente pentru tensiunea arterială. Pierderea cunoștinței este posibilă în timpul altor boli, cum ar fi epilepsia sau hipoglicemia.

Primul ajutor în caz de pierdere a cunoștinței. Când trebuie chemat de urgență un medic

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când vrei sa acorzi primul ajutor în caz de leșin este să începeți să ajutați inconștientul prin verificarea respirației acestuia. Ulterior, persoana ar trebui să fie pusă pe o suprafață plană, dură, pe spate. Dacă pielea acestuia este palidă, atunci trebuie să puneți ceva sub picioarele persoanei pentru a oferi membrelor inferioare o poziție ridicată. Dacă există roșeață a feței, atunci este necesar să ridicați jumătatea superioară a corpului.

În continuare, este important să asigurați fluxul de aer proaspăt prin deschiderea orificiilor de ventilație sau a ferestrelor. Este important să eliberați victima de îmbrăcămintea strâmtă, desfaceți nasturii unei bluze închise până în gât, slăbiți cureaua sau îndepărtați eșarfa.

Pe față, puteți stropi persoana ușor cu apă rece. Dacă o persoană își revine în fire și starea sa nu provoacă anxietate sau tulburare de personalitate, atunci puteți trece peste situație fără a apela la îngrijiri medicale de specialitate.

În cazul în care te întrebi cum să leșini atunci când pierderea cunoștinței a devenit o situație sistematică,  ar trebui să solicitați ajutorul unui medic. Acesta te va ajuta cu sfaturi despre modul în care să-ți controlezi corpul și îți va recomanda analize pentru a determina cauzele și tacticile de tratament, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel