Ce să faci la alegeri dacă scanner-ul de buletine figurează că ai votat deja

 Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat noi clarificări referitoare la modul de gestionare a situațiilor de vot multiplu detectate de Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal (SIMPV).

Această inițiativă urmărește să asigure corectitudinea procesului electoral și să prevină orice formă de fraudă prin vot multiplu, garantând integritatea alegerilor parlamentare.

Conform noilor reglementări, atunci când SIMPV semnalează că un alegător prezent la urne a votat deja în cadrul aceluiași scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare îl va informa imediat pe alegător despre situație și despre prevederile legale care califică votul multiplu drept infracțiune de fraudă electorală, pedepsită cu închisoare între 6 luni și 3 ani sau cu amendă, la care se adaugă interzicerea exercitării anumitor drepturi.

Dacă, în pofida avertismentului, alegătorul insistă să își exercite dreptul de vot, președintele secției va contacta telefonic președintele biroului electoral al secției unde persoana figurează deja ca votant. Această comunicare, realizată prin terminalul oferit de Serviciul de Telecomunicații Speciale, are ca scop verificarea existenței unei semnături a alegătorului în lista electorală de la secția respectivă.

În situațiile în care semnătura nu este confirmată, alegătorului i se va permite să voteze. Dacă semnătura este confirmată, votul va fi permis doar după completarea unei declarații, semnată de alegător în prezența președintelui biroului electoral și a operatorului SIMPV.

Măsuri specifice pentru alegătorii care votează în străinătate

Procedura descrisă se aplică și în cazul secțiilor de votare din afara României. Dacă SIMPV indică faptul că un alegător a mai votat, președintele secției va urma aceiași pași de verificare prin contactarea secției de votare din țară unde alegătorul apare deja înregistrat. În cazul în care președintele biroului electoral al secției din țară confirmă existența unei semnături, votul va fi permis doar după completarea unei declarații contrasemnate de președintele secției și operatorul de calculator.

În situațiile în care SIMPV semnalează că alegătorul a votat deja prin corespondență, procedura prevede ca președintele secției de votare să verifice dacă plicul cu votul prin corespondență a fost înregistrat de biroul electoral pentru votul prin corespondență. Dacă acest lucru este confirmat, alegătorului i se va interzice accesul la urne.

BEC a subliniat că „operațiunile (...) se vor derula cu tact și respect față de persoana care s-a prezentat la vot și în cazul căreia se constată că figurează deja în SIMPV, urmărind evitarea situațiilor inconfortabile sau alte comportamente nepotrivite”. Această abordare este menită să mențină un climat civilizat în secțiile de votare și să minimizeze eventualele tensiuni.

Declarațiile întocmite de alegătorii înregistrați de SIMPV ca votanți multipli vor fi transmise imediat personalului responsabil cu paza secției de votare din țară sau personalului diplomatic din cadrul misiunilor externe, în cazul secțiilor din străinătate. Documentele vor fi ulterior comunicate Inspectoratului General al Poliției Române, pentru a permite verificări suplimentare și, eventual, inițierea unor investigații.

Noile măsuri și protocoale descrise de BEC sunt esențiale pentru asigurarea unui proces electoral corect și transparent. Sistemul SIMPV a fost creat nu doar pentru a monitoriza prezența la vot, ci și pentru a preveni orice formă de fraudă electorală, consolidând astfel încrederea cetățenilor în rezultatele alegerilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel