Ce să mâncăm în post ca să nu ne trezim cu kilograme în plus. Dr. Ruxandra Constantina: Nu trebuie să îl vedem ca pe o corvoadă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicul Ruxandra Constantina a spus ce ar trebui să mâncăm în perioada postului.

Medicul Ruxandra Constantina a oferit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN, câteva sfaturi pentru a ne menține sănătoși și pentru a ne întări sistemul imunitar în perioada postului. Putem avea beneficii directe pentru sănătate și siluetă dacă postul Crăciunului este ținut corespunzător.

"Postul, atunci când este privit cu moderație și cumpătare, poate contribui la detoxifierea organismului și la îmbunătățirea imunității. Nu trebuie să îl vedem ca pe o corvoadă. Este o ocazie de a ne elibera de poftele nesănătoase, cum sunt alimentele grase și dulciurile procesate", a explicat medicul.

Ce alimente ar trebui să mâncăm în timpul postului

Alimentația din perioada postului trebuie să se bazeze pe preparate simple și sănătoase, inspirate din bucătăria tradițională, spune medicul. 

”Ar trebui să mâncăm cum mâncam înainte, în post, și cum mâncau bunicii noștri mâncarea gătită în casă. Avem supe, ciorbe de legume, tocăniță de legume, tocăniță de ciuperci, sarmalele de post, mămăligă. Putem folosi proteina vegetală pe care o avem în nuci, semințe oleaginoase sau leguminoase, mazăre, linte, năut. Putem folosi salatele asortate, colorate, cu ulei de măsline, cu semințe în ele și dulciurile de post, care sunt sănătoase, mult mai sănătoase decât cele din comerț”, a mai spus medicul.

Postul Crăciunului 2024. Ce nu este bine să faci în această perioadă

Postul Crăciunului din 2024 a început vineri, 15 noiembrie, și se va încheia marți, 24 decembrie. Joi, 14 noiembrie, credincioșii au marcat Lăsatul Secului, ultima zi în care au putut consuma alimente „de frupt”, adică carne, lapte sau ouă.

Pe parcursul celor 40 de zile de post, credincioșii sunt îndemnați să renunțe la carne, lactate și ouă, considerând postul o modalitate de curățare atât a trupului, cât și a sufletului. Există, însă, dezlegări la pește în anumite zile, ceea ce face această perioadă mai accesibilă pentru cei care doresc să respecte rânduiala. Important de menționat este faptul că toată această perioadă trebuie să fie însoțită de rugăciune, smerenie și fapte bune.

Postul Nașterii Domnului nu este la fel de aspru ca Postul Sfintelor Paști. Marțea și joia se pot consuma legume cu untdelemn și se face dezlegare la vin, iar sâmbăta și duminica se permite și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru). Deși mesele sunt bazate pe alimente de origine vegetală, există multe variante de mâncăruri delicioase și nutritive care pot fi pregătite cu ușurință fără a folosi fără carne, lactate sau ouă.

În timpul Postului Crăciunului, se evită organizarea de cununii religioase în biserică și se recomandă evitarea petrecerilor zgomotoase. Totodată, tradițiile populare sfătuiesc la abținerea de la certuri, cuvinte dure sau activități care pot distrage de la rugăciune. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel