Etnografii ne dezvăluie ce să nu lipsească de pe masa de Revelion pentru a ne merge bine tot anul.
Vinul roșu, nucile, merele, neapărat roșii, ceapa și usturoiul nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, spun etnografii, care amintesc și de un obicei preluat de la romani: pocnirea dovleacului, obicei care încă e păstrat în Breaza.
Vasile Focşeneanu, etnograf şi profesor de istorie la Liceul ”Aurel Vlaicu” din Breaza, a spus, pentru Mediafax, că de pe masa festivă nu ar trebui să lipsească șapte mere roșii: ”Cum este oul roșu de Paște, așa sunt merele roșii de Crăciun și Revelion. Să nu lipsească merele roșii. Cele șapte mere roșii rămân pe masa festivă până de Sf. Ioan. Simbolizează sănătatea”.
Totodată, profesorul mai spune că pe masa de Revelion trebuie să mai fie 12 nuci, simbol al trăiniciei, care trebuie puse într-o strachină. Ele reprezintă cele 12 luni ale anului. Specialiștii mai recomandă pentru bunăstare să mâncăm 12 boabe de strugure alb.
”Trebuie să rămână pe masa de Revelion, toate, până la ultima masă de 1 ianuarie. Atunci vor fi ridicate de pe masă”, susține Vasile Focşeneanu.
Ceapa și usturoiul trebuie să se regăsească în mâncarea de anul nou: ”Ceapa dă vigoare, usturoiul alungă spriritele rele. De la aperitiv nu trebuie să lipsească ceapa, eventual roșie, iar usturoriul poate fi pus undeva discret sau în friptură. Pază bună împotriva primejdiei rele”, a mai afirmat profesorul din Breaza.
În ceea ce privește carnea, trebuie evitată cea de găină, care, dacă este consumată în noaptea de Revelion, se spune că ”zboară norocul din casă”. În schimb, este recomandat peștele, considerat aducător de bani.
Vinul trebuie să fie obligatoriu roșu, iar la desert trebuie să fie măcar o prăjitură cu nucă.
”Fața de masă să fie întotdeauna albă. Simbolizează puritatea și curățenia. Să intrăm în noul an curați la suflet, și pe masă. Eventual, masa să fie decorată cu crenguțe de brad sau vâsc”, a mai precizat Vasile Focșăneanu.
În Breaza, după miezul nopții, oamenii sparg un dovleac, pentru prosperitate și sănătate. Acesta trebuie să se spargă în cinci bucăți, miezul trebuie să fie tare, iar semințele trebuie împrăștiate. Dacă miezul este moale sau negru, nu e semn bun.
”Ritualul celor doi dovleci se practică la Breaza de 120 de ani. Este preluat de la romani. Este singurul ritual preluat de la romani. Dacă atunci când se pocnește dovleacul miezul este moale, nu e semn bun. Tradiția spune să se spargă în cinci bucăți”, a mai spus Vasile Focşeneanu.
Primul dovleasc se pocnește după prima ceată de colindători, de Crăciun, iar al doilea de Revelion.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News