Ce salariu are un medic român care muncește acum în Irlanda versus cât primea în România - Video în articol

Foto: Captură video Youtube Dr. Paul Oarga
Foto: Captură video Youtube Dr. Paul Oarga

Află în articol ce salariu are un medic român care muncește în Irlanda.

Paul Oargă este un medic român care timp de 3 ani a muncit ca medic rezident în secția ATI și paramedic la SMURD Cluj-Napoca, iar apoi a decis să plece în străinătate. Acesta lucrează acum la un spital din Irlanda, iar în paralel își continuă și studiile. Totodată, medicul are un canal de YouTube cu peste 100.000 de abonați unde abordează diverse teme medicale, iar într-un videoclip a dezvăluit câți bani încasează de când activează în Irlanda, explicând și ce alte beneficii are la acest loc de muncă.

Astfel, medicul a spus că în luna decembrie 2023, a încasat un salariu de 1.900 de euro o dată la 2 săptămâni, ceea ce înseamnă că în total pentru luna decembrie a primit un salariu de aproape 4.000 de euro, scrie Știri de Cluj. Pentru comparație, în septembrie 2021, Paul Oargă câştiga în România 6.124 de lei, fără gărzi şi fără alte sporuri.

"Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani",  a explicat Paul Oargă.

Ce alte beneficii are medicul în Irlanda

Mai mult decât atât, medicul spune că noul loc de muncă îi oferă și alte beneficii importante. Spre exemplu, primește 1.500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident ș,i deși examenele sunt cu plată, dacă reușești să le iei primești banii înapoi.

"Concediu este 30 de zile pe an, plus 10-15 zile pentru concediu de studii. Aici primești 1.500 de euro pe an pentru a merge la cursuri ca medic rezident. Examenele se plătesc, costă între 700 și 900 de euro, dar dacă iei examenul primești banii înapoi. Am aici și fluturașul de salariu, primit în 21 decembrie 2023. Ei fac plata la fiecare două săptămâni și trebuie să ai 72 de ore lucrate. Pentru aceste două săptămâni primești 2.382 de euro, dar acesta este venitul brut. Se mai plătesc orele suplimentare, cu 1,5x față de norma de bază, adică am lucrat 15 ore și am primit 687 de euro brut, după taxe.

Ei au un sistem progresiv de taxare. Până la o sumă ești taxat cu 20%, iar peste cu 40%. În acest moment, eu sunt taxat 40% și după taxe rămân cu 1900 de euro net, la două săptămâni. Sunt niște bani buni, care îți permit să duci o viață bună, chiar și aici în Irlanda, unde chiria este destul de scumpă. Chiria pe care o plătesc eu este de 1.100 de euro pe lună. Taxele care sunt aplicate la aceste sume sunt cele de pensii, asigurări sociale și cycle to work, un program prin care îți poți cumpăra o bicicletă și se deduce din taxe.

"Am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România"

Eu primesc acum 30 de euro pe ora muncită. Acest lucru crește, sunt bani care cresc în funcție de experiența avută. Eu am avut noroc că mi s-a recunoscut experiența de anestezist din România de trei ani. 

Un lucru pe care nu pot să nu îl observ este că indiferent de experiența pe care o ai, indiferent că ești în prima lună de muncă sau în al zecelea an, ești remunerat. În România în primii 2 ani ca medic rezident gărzile nu sunt plătite. Cred că suntem singura categorie de oameni care lucrează gratuit, doar pentru că vrea să învețe. Nu e comod să nu iei bani, chiar dacă înveți", a explicat medicul.

Totodată, medicul a mărturisit că din Youtube a câștigat într-un an 1.600 de euro, dar a spus că acei bani i-a cheltuit pe echipamente, scopul lui principal fiind filmarea unor clipuri educative, nu profitul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel