Liderii AUR au anunțat că partidul demarează procedurile pentru demiterea președintelui Iohannis. Dacă nu vor reuși să adune suficiente voturi în Parlament pentru suspendarea președintelui și declanșarea referendumului, membrii AUR vor aduna semnături de la cetățeni. Ei spun că vor strânge cel puțin 1 milion de semnături pentru a putea ajunge la referendum.
Publicitate
În Parlament, doar Ludovic Orban și cei 13 parlamentari din grupul său ar putea susține inițiativa AUR. Orban ar vrea să se răzbune, considerând că a pierdut conducerea PNL din cauză că Iohannis s-a implicat în alegeri. Dar, un astfel de demers, la remorca AUR, ar fi devastator pentru formațiunea politică pe care încearcă să o lanseze nemulțumiții din PNL. În plus, ar oferi o justificare perfectă taberei Cîțu pentru excluderea celor care se asociază lui Simion și Târziu, într-o acțiune de suspendare a președintelui susținut de PNL.
PSD nu se poate ralia inițiativei AUR, în principal datorită implicațiilor în plan extern ale unui astfel de demers. A genera o nouă criză, la președinție, suprapusă crizei guvernamentale și celei pandemice, nu e o dovadă de responsabilitate, ușor de explicat partenerilor internaționali, pe care PSD se străduie să-i convingă să renunțe la prejudecățile din epoca Dragnea. Cum inițiativa aparține unei formațiuni cu care PSD împarte electoratul interesat de tematica națională, ar avea de pierdut și în plan intern. PSD ar contribui astfel la promovarea unui partid care îi vrea electoratul.
În oglindă, implicarea PSD ar exclude USR din alianța pentru suspendarea președintelui. USR ar avea probleme dacă se va asocia a doua oară cu AUR, după votul la moțiune. Cu atât mai greu ar fi de explicat nucleului dur al electoratului hashtag o eventuală asociere cu PSD, împotriva unui președinte de dreapta, pe care l-au susținut în două rânduri de alegeri.
Fiind aproape imposibil să găsească susținere în Parlament, cel mai probabil AUR va începe strângerea de semnături de la cetățeni. Manevra este inspirată chiar de USR, cu ”Fără penali în funcții publice”. Și va avea același rezultat, chiar dacă va strânge numărul necesar de adeziuni: nu s-a materializat în niciun fel. Prin august, ultima dată când a vorbit despre ”Fără penali!”, Dacian Cioloș spunea că va fi organizat un referednum când situația epidemiologică o va permite.
Chiar cu cele 1 milion de semnături, este necesar votul în Parlament, pe care USR nu l-a obținut. Însă, USR a adunat capital electoral, în timpul campaniei, întinsă ani de zile, s-a poziționat pe scena politică și a mobilizat un număr mare de voluntari, cu ajutorul acestui mesaj. Nemulțumirile generate de pandemie, de scumpiri și restricții vor fi proiectate de activiștii AUR asupra unui singur personaj, iar campania dusă împotriva acestuia va ține loc de ideologie, strategie, ofertă de soluții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu