Ce se află în spatele sprijinului american pentru Ucraina?

Fotografie creată de Mathias P.R. Reding, de la Pexels
Fotografie creată de Mathias P.R. Reding, de la Pexels

Pe măsură ce invazia rusă continuă în cea de-a treia lună, americanii manifestă o revărsare de simpatie pentru ucraineni și sprijin pentru asistența solidă oferită de Washington la Kiev.

Sondajele arată un sprijin bipartizan puternic pentru finanțarea suplimentară de 33 de miliarde de dolari pe care președintele american Joe Biden le-a cerut Congresului în această săptămână, în plus față de un pachet de ajutor militar și umanitar de 13,6 miliarde de dolari pe care parlamentarii l-au aprobat luna trecută, potrivit Vohanews.

78% dintre americani sunt de acord cu găzduirea refugiaților 

De asemenea, americanii susțin angajamentul lui Biden de a admite refugiați ucraineni în Statele Unite și de a accelera procesul legal de intrare a acestora.

Un sondaj Gallup efectuat între 1 și 19 aprilie a arătat că 78% dintre americani au aprobat „permiterea a până la 100.000” de refugiați ucraineni în SUA – cel mai înalt nivel de sprijin public american pentru admiterea refugiaților pe care Gallup l-a găsit în sondajul său privind diverse situații de refugiat din 1939. 

73% dintre americani susțin furnizarea de arme în Ucraina 

Între timp, un sondaj Reuters/Ipsos din această săptămână a arătat că 73% dintre americani susțin eforturile administrației de a furniza arme Ucrainei, cel mai înalt nivel de sprijin de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie.

Există, de asemenea, un sprijin larg pentru impunerea de sancțiuni economice Rusiei. Și potrivit unui sondaj recent al Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research , 54% dintre americani, majoritatea republicani și independenți, doresc ca Biden să devină și mai dur cu Moscova.

De ce americanii sunt solidari cu ucrainenii? Factorii care contribuie

Unele dintre motivele pentru nivelul înalt de simpatie americană sunt escaladarea rapidă a conflictului, implicațiile geopolitice ale unei puteri nucleare care atacă o țară care împarte granița cu aliații NATO și strămutarea a milioane de oameni într-un interval de câteva luni.

Ucrainenii sunt mai simpatici pentru americani decât rușii

Chiar înainte de invazie, americanii aveau o viziune mai favorabilă față de ucraineni decât rușii în general, așa cum arată un sondaj Gallup realizat în februarie. 

„Cred că exploatează frica istorică a Rusiei și capacitatea Rusiei de a ne face un rău real”, a spus Michelle Kelso, profesor asistent de sociologie și afaceri internaționale la Universitatea George Washington.

Mai recent, Moscova a fost văzută de americani – în special de democrați – ca o putere ostilă care a încercat să se amestece în alegerile prezidențiale din SUA din 2016 în favoarea lui Donald Trump.

Puterea de lobby a celor peste 1 milion de americani de origine ucraineană din toată țara se traduce, de asemenea, în sprijin bipartizan în Congres, rezultând în fluxul rapid de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar către Kiev.

La fel ar putea fi afinitatea americanilor pentru Ucraina ca națiune europeană și creștină. „Există oarecum o identitate, sau o identificare, cu fundalul acolo”, a spus Kelso. „Nu sunt oameni de culoare sau maro care vin din Afganistan și Haiti” a continuat el. 

În Ucraina complotul este simplu  iar răufăcătorul este clar, în viziunea americanilor

”Nu există nicio persoană în vârful piramidei, în care să spui: ”OK, dacă o scoatem pe această persoană, totul se va pune la loc”.”, continuă Kelso. 

Astfel, în contextul invaziei ruse, principiul suveranității este mai ușor de înțeles și de apărat pentru americani decât în ​​conflictele mai complicate din Orientul Mijlociu care se prelungesc de zeci de ani.

Imaginea unui lider tânăr și carismatic care își conduce cu curaj țara într-o perioadă de război a stimulat, de asemenea, sprijinul, a spus Kelso. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy ”este, pentru noi, un defavorizat. Îi iubim pe cei defavorizați din această țară”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel