Ce se ascunde în spatele kilogramelor în plus, de fapt. Explicația Mihaelei Bilic

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre foamea de mâncare și foamea de atingeri.

Mihaela Bilic a explicat faptul că atingerea fizică este o nevoie umană fundamentală, la fel de importantă ca hrana, și are un rol crucial în echilibrul emoțional și starea de bine. Lipsa contactului fizic poate duce la tristețe, izolare și chiar la comportamente compensatorii, precum mâncatul emoțional. Potrivit acesteia, atingerea afectivă, precum îmbrățișările, stimulează fibrele T și eliberează oxitocină și dopamină, contribuind esențial la starea de bine. Pielea este un organ social, iar nevoia de atingere este la fel de importantă ca hrana.

„Foame de mâncare sau foame de atingeri?

Există 2 tipuri de percepție tactilă:

-atingerea fină, care transmite rapid creierului informații legate de percepția obiectelor exterioare (temperatură, formă, consistență); receptorii sunt concentrați în vârful degetelor, la nivelul buzelor și limbii

-atingerea afectivă, conectată cu emoțiile, care transmite informațiile lent, prin intermediul unor terminații nervoase speciale (fibre T); receptorii sunt concentrați în pielea de pe umeri și de pe spate- nu întâmplător ne place să fim luați în brațe!

Stimularea fibrelor T prin intermediul îmbrățișărilor eliberează oxitocină și dopamină, iar acest contact direct este esențial în relațiile interumane. Pielea este un organ social și nevoia de atingere joacă un rol central pentru starea noastră de bine", a scris medicul nutriționist. 

„O persoană care nu are parte de atingeri va fi tristă și chiar deprimată"

Mihaela Bilic a subliniat că atingerea fizică este esențială pentru bunăstarea emoțională, exprimând emoții profunde și oferind siguranță. Lipsa contactului fizic duce la tristețe și izolare, iar evitarea îmbrățișărilor poate deveni un cerc vicios. Receptorii tactili au nevoie de stimulare constantă, iar intimitatea este vitală și nu trebuie neglijată.

„Contactul fizic aduce căldură și încredere, protejează sau consolează, clădește punți și deschide uși, electrizează și excită. Atingerea are asupra noastră un efect imediat, ea exprimă forța sentimentelor și emoțiilor, este o nevoie universală prezentă în noi de la naștere. Avem cu toții receptori destinați mângâierilor, care au nevoie să fie satisfăcuți prin contact fizic, stimulați în mod constant pe tot parcursul existenței noastre.

O persoană care nu are parte de atingeri va fi tristă și chiar deprimată, din cauza unei nevoi inconștiente ce a rămas nesatisfăcută. Iar cei care s-au dezobișnuit să mai fie atinși, vor evita din ce în ce mai des îmbrățișările și mângâierile- se produce un cerc vicios prin care lipsa contactului fizic duce la respingerea oricărei apropierii fizice. Receptorii senzitivi se dezactivează și ca să-i reactivezi e nevoie de timp, efort și răbdare. Intimitatea ne e vitală, nu o lăsați să moară!!", a scris Mihaela Bilic. 

Kilogramele în plus reflectă o suferință a sufletului

Mihaela Bilic atrage atenția că atingerea, deși subestimată, este esențială pentru echilibrul emoțional. Simțul tactil e primul care se dezvoltă și nu poate fi înșelat, spre deosebire de vedere. Adesea, ceea ce percepem ca foame de mâncare este, de fapt, o foame de afecțiune, iar kilogramele în plus reflectă o suferință a sufletului.

„Simțul tactil nu a fost considerat important în contextul sănătății noastre fizice și psihice. Rațiunea a devenit mai importantă decât emoțiile și instinctele, a gândi pare mai important decât a simți. Ochii/ vederea sunt prioritare, iar mâna/ atingerea nu mai sunt la modă. Ce greșeală!! Dacă ochii pot fi înșelați, simțul tactil niciodată!

În ierarhia filozofică a celor 5 simțuri, atingerea este pusă pe ultimul loc. Însă geneza a decis ca simțul tactil să fie primul care se dezvoltă în pântecul mamei. Învățăm să simțim înainte să vedem și să auzim. Iar ulterior trăim uitând să simțim!

Și ceea ce noi credem a fi o foame de mâncare este, din păcate, o foame de atingeri. Când nimeni nu ne mai ține în brațe, mâncarea e singurul prieten care ne alină tristețea. Iar kilogramele în plus sunt o boală a sufletului", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel