Ce se ascunde în spatele scandalului UNATC. Doru Ana, despre paradoxul conflictului - EXCLUSIV

Despre scandalul de la UNATC, în ultimele săptămâni, s-au scris vrute și nevrute, multe lucruri neadevărate, totul terminându-se cu atacuri furibunde la adresa monștrilor sacri ai teatrului românesc.

Numele "UNATC" este murdărit din toate părţile şi asta este trist nu doar pentru studenții care au terminat UNATC, ci și pentru marii actori care predau acolo. Mai puţin clar este, deşi s-a scris şi s-a comentat enorm, pentru ce anume se duce această luptă şi ce anume se urmăreşte de fapt.

Doru Ana, profesor de Teatru la UNATC și mare actor, a vorbit pentru DC News despre scandalul care a izbucnit la universitate; scandal care i-a mâhnit pe mulți artiști. Doru Ana a fost de la început împotriva externalizării în orice fel de spațiu public a problemelor și conflictelor care ar fi trebuit rezolvate în interiorul instituției.

Facultatea de Teatru, "tărâtă" fără voie în scandalul Facultății de Film

"Paradoxul este că problemele și scandalurile au pornit în cadrul Facultății de Film și iată că noi, profesorii de la Facultatea de Teatru, am ajuns să fim cei mai incriminați, atacați și batjocoriți prin ziare. Lucrurile ar fi trebuit să se rezolve în școală. Când li s-a spus lui Andrei Rus și lui Andrei Gorzo că se va reduce tirajul revistei Film Menu, ei au ieșit în public și au început să scrie pe Facebook că UNATC, cenzura din UNATC, interzice revista respectivă. Nu a fost adevărat", ne-a spus profesorul Doru Ana.

Actorul a subliniat că în aproape 40 de ani de trudă în domeniul artistic și vreo 25 în pedagogie nu a existat niciun moment în care s-a manifestat "homofob, xenofob, rasist și antisemit", așa cum a fost acuzat - fără dovadă - de unele persoane.

"În momentul în care Andrei Rus a început să spună tot felul de lucruri despre UNATC, am decis să sar în apărarea școlii. Nu am sărit în apărarea cuiva anume. Școala a fost denigrată și ce s-a spus nu este adevărat. Este foarte ușor să ataci niște profesori fără să spui de unde a pornit scandalul. Eu m-am supărat că am fost numit xenofob și rasist. Din păcate, s-a făcut o prea mare tevatură și în continuare se minte îngrozitor. Această democrație în universități nu înseamnă decât moartea învățămăntului superior pentru că universitățile au un soi de aristrocrație care trebuie păstrată. Mă doare foarte tare că atmosfera universitară este din ce în ce mai terfelită. Tabloidizarea acestor evenimente nu fac decât să ucidă prestigiul UNATC. Să nu uităm că este o universitate foarte serioasă. În orice caz, punctul de unde s-a pornit nu are nicio legătură cu punctul în care s-a ajuns", a mai zis actorul pentru DC News.

VEZI ȘI: Florin Zamfirescu: În caz contrar, nu voi mai intra în UNATC

Protest cu "studenți" care, de fapt, nu erau studenți la UNATC

Pe 30 de mai, "peste 100 de studenţi s-au strâns în curtea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), în spirit de solidarizare cu lectorul Andrei Rus" - așa anunțau toate ziarele și televiziunile. Nimic mai fals. "Studenții" nu erau nicidecum studenți la UNATC, ci erau veniți de la Fundația Accept. Florin Zamfirescu și Doru Ana au fost să-i înfrunte pe protestari și au încercat să poarte o discuție cu ei. Nu s-a putut pentru că tinerii urlau din toți rărunchii fără să asculte nicio părere.

"Pe 30 mai a avut loc un protest la UNATC. M-am dus acolo pentru a încerca să am un dialog. Le-am cerut celor care au venit să îmi spună când m-am manifestat ca xenofob. Nu au putut să îmi dea niciun exemplu pentru că nu am făcut niciodată astfel de declarații. Puțini știu că la acel protest nu au fost mai mult de zece studenți; majoritatea erau veniți de la Fundația Accept. Repet: erau oameni veniți din afara UNATC, oameni manipulați puși special să facă scandal. Am avut colegi care au avut altă orientare și acest lucru nu m-a împiedicat niciodată să lucrez cu ei. Nici vorbă de așa ceva".

Manifestul studenților de la Facultatea de Teatru, trecut neobservat

La câteva zile de la protestul din curtea UNATC, mai mulți studenți de la Facultatea de Teatru și-au arătat respectul și prețuirea față de profesorii acestei universități și dezacordul față de comportamentul celor ce au bântuit prin curtea școlii în ziua de 30 de mai. Nimeni nu a vorbit despre ei.

"Nici un post de televiziune nu a fost prezent, nici o ziaristă cu reportofon nu a venit să-i intervieveze... Când te comporți civilizat, cu respectul față de cadru academic în care te afli, când nu vandalizezi, nu jignești, și nu te porți ca-n peluza unui stadion, când ești student și nu ultras, atunci nu ești subiect de presă... EȘTI NEINTERESANT!... Eu vreau să le mulțumesc pentru modul civilizat și decent de a ne comunica opiniile și criticile lor și le transmit tot respectul și prețuirea mea... Știu că prea îmbătrânitul îndemn "Învățați, învățați, învățați!" s-a schimbat cu "Înjurați, înjurați, înjurați!"... Dar privindu-i pe studenții de azi, parcă, parcă mai licărește o speranță...", a povestit Doru Ana.

VEZI ȘI: Cristian Tudor Popescu, despre adevărata problemă a UNATC. De ce nu susține pe nimeni

"Revista Film Menu NU este în pericol!"

Conflictul la nivelul UNATC a izbucnit când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

Pe de altă parte, conducerea UNATC a precizat că "revista Film Menu NU este în pericol!", adăugând că "niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste". De asemenea, conducerea UNATC a spus că aşteaptă "scuze public, erori se pot produce oricând şi de către oricine". "Un lucru este cert: nici rectorul Adrian Titieni, nici conducerea universităţii nu au pus vreodată în discuţie suprimarea revistei sub orice formă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel