Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva

Foto DC News
Foto DC News

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită de către Biserica Ortodoxă, în fiecare an, pe data de 14 octombrie. 

Sfânta Parascheva este prăznuită, anual, pe data de 14 octombrie, având cruce roșie în calendarul ortodox. Îi ajută pe cei bolnavi, sărmani și care au necazuri.  

Rugăciune puternică

'Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.'

Rugăciune către Sfânta Parascheva, pentru iertarea păcatelor

'Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!

Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!'

 

Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva

 

Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva: De regulă, must, pâine, lipie, vin. Potrivit tradiției, cei care vor da de pomană aceste alimente vor cinsti așa cum se cuvine memoria celor adormiți și vor avea parte de sănătate și belșug.

 

În gospodăriile de la țară, oamenii aprind focuri cu scopul de a îndepărta spiritele rele. De asemenea, ciobanii consideră că iarna care vine va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite sau urmează o iarnă blândă dacă acestea stau răsfirate.

Dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, anotimpul de iarnă va veni mai repede. 

Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, se mai spune în popor că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, 14 octombrie, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

De prăznuirea Sfintei Parascheva, credincioșii nu trebuie să muncească, să facă treburi prin casă, ori să meargă la serviciu. Se spune că încălcarea acestor reguli poate aduce boli de ochi și dureri de cap. Pe vremuri, bătrânii nu făceau nici focul în casă în această zi.

Se spune că Sfânta Parascheva apare în visele celor credincioși și curați pentru a oferi leacuri pentru cei bolnavi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel