Asta e cauza care declanșează cancerul de esofag. Unele obiceiuri îți pot dăuna mai mult decât crezi.
În unele țări musulmane, obiceiurile culturale legate de servirea mesei pot influența riscul de cancer de esofag.
Esofagul este tubul muscular gol care transportă alimentele și lichidele de la gât la stomac. Peretele esofagului este alcătuit din mai multe straturi de țesut, inclusiv membrană mucoasă, mușchi și țesut conjunctiv, potrivit National Cancer Institute.
Cancerul esofagian începe pe mucoasa interioară a esofagului și se răspândește spre exterior prin celelalte straturi pe măsură ce crește.
Cele mai frecvente două forme de cancer esofagian sunt denumite după tipul de celule care devin maligne (canceroase):
1. Carcinom cu celule scuamoase - Cancer care se formează în celulele subțiri și plate care căptușesc interiorul esofagului. Acest cancer se găsește cel mai adesea în partea superioară și mijlocie a esofagului, dar poate apărea oriunde de-a lungul esofagului. Acesta se mai numește și carcinom epidermoid.
2. Adenocarcinom - Cancer care începe în celulele glandulare. Celulele glandulare din mucoasa esofagului produc și eliberează fluide precum mucusul. Adenocarcinoamele se formează de obicei în partea inferioară a esofagului, în apropierea stomacului.
Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, ne-a povestit că în astfel de țări, bărbații sunt primii care consumă alimentele aduse fierbinți, ceea ce poate produce un efect termic dăunător esofagului. În aceste comunități, restul familiei mănâncă doar după ce bărbatul a terminat, când mâncarea deja s-a răcit.
Cu trecerea anilor, acest obicei și această expunere repetată la alimente fierbinți poate duce la apariția cancerului de esofag.
Această practică explică de ce cancerul de esofag este mai frecvent la bărbați decât la femei în aceste regiuni.
"În țările musulmane este implicat agentul termic. Sunt familii unde atunci când masa este adusă foarte fierbinte, primul care le servește este bărbatul.
Bărbatul înghite alimentele foarte, foarte fierbinți. Așa se produce efectul termic. Restul familiei stă și se uită până bărbatul respectiv termină de mâncat și abia apoi se apucă să mănânce și ei, atunci când deja mâncarea s-a răcit.
Repetat acest obicei de-a lungul anilor, acest agent termic poate să inducă bărbatului un cancer de esofag", a declarat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Semnele și simptomele cancerului esofagian sunt pierderea în greutate și înghițirea dureroasă sau dificilă.
Acestea și alte semne și simptome pot fi cauzate de cancerul esofagian sau de alte afecțiuni. Consultați medicul dacă aveți oricare dintre următoarele:
- Înghițire dureroasă sau dificilă.
- Pierdere în greutate.
- Durere în spatele sternului.
- Răgușeală și tuse.
- Indigestie și arsuri la stomac.
- O umflătură sub piele
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci