Dr. Mihail Pautov spune că iubirea acționează ca un drog.
Medicul Mihail Pautov a explicat ce se întâmplă, din punct de vedere biologic, atunci când ne îndrăgostim.
"Iubirea/îndrăgosteala din punct de vedere biochimic acționează ca un drog; este o furtuna anormala pentru creier; creierul se adaptează la noul normal, iar atunci când ramai fără "drog" începi sa suferi, fiind în sevraj. Atenție, aceasta este o explicație neuroștiințifică simplificata care nu își propune sa țină cont de toate celelalte aspecte pozitive ale iubirii", a scris Mihail Pautov pe pagina sa de Facebook.
"Iată mecanismul: te întâlnești cu perechea vieții tale, jumătatea ta, și, din punct de vedere științific aproximativ între 12 și 18 luni vei avea un hai în permanență. ori de câte ori te vei vedea cu acea persoană nu te vei mai gândi la nimic. Încercați să vă aduceți aminte dragostea aceea din adolescență sau dragostea pe care o simțeați față de partenerul cu care acum sunteți de mai mult timp. La început nu există nimic în afară de persoana respectivă, ești atât de îndrăgostit de ea, totul se învârte în jurul acelei persoane, vrei să îi dai mesaje dimineața, vrei să îi dai mesaje seara, când primești mesaje ești în extaz, când te întâlnești cu ea nimic nu mai există.
Deci tu în permanență pe harta asta a iubirii ești în permanență high, creierul vine de jos și încearcă să reducă această stare și undeva la 12-18 luni, să spune că ea durează 3 ani, dar biologic în realitate nu durează mai mult de 12 sau 18 luni, partea asta de high pe care o ai aici este redusă și creierul își creează un nou setpoint, dar atenție, acest setpoint este plus persoana iubită. Deci chiar dacă tu ai putea să te simți toată viața în extaz și în maximă iubire cu persoana respectivă creierul tău te convinge în 12-18 luni că cu persoana respectivă tu ești în setpoin, ești normal, deci cu persoana respectivă care îți dă acel high, creierul îți dă în permanență un alt low care să te țină în setpoint și să te facă din nou să te simți normal.
Asta nu înseamnă că iubirea de lungă durată nu există, dar ea se transformă, devine o senzație de siguranță, o chestie pe care o construiești împreună, devine valorile comune, lucrurile pe care le aveți în comun, felul în care vă susțineți, toate astea te aduc înapoi la setpoint și ești normal", a explicat medicul Mihail Pautov într-un video.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu