EXCLUSIV  Ce se întâmplă când eşti la volan şi te uiţi în telefon. Crezi că vezi traficul, dar realitatea e alta

Unsplash
Unsplash

Faci parte din categoria şoferilor care stau pe telefon la volan? Iată ce se întâmplă, de fapt, în acele momente. 

Titi Aur a explicat la DC Conducem ce se întâmplă atunci când şoferii stau pe telefon în timp ce conduc. Asta în ciuda faptului că cei mai mulţi au impresia că pot fi şi atenţi la trafic. Totul a plecat de la un accident minor, survenit în urma încercării de a lăsa o maşină să iasă în Drumul Naţional de pe un drum secundar. Una dintre maşinile care s-a oprit pentru a acorda prioritate a fost tamponată din spate, de un alt vehicul al cărui şofer, cel mai probabil, nu a fost atent din cauza telefonului mobil. 

"Cel din spate este neatent. Se uita în telefon cel mai probabil. Dormea sau făcea ceva. Pentru că nu a văzut că prima maşină a oprit. Deci neatenţie. 

Ce se întâmplă când te uiţi în telefon la volan? Tu vezi şi în faţă, dar eşti cu ochii în telefon. Cu coada ochiului vezi drumul, poţi menţine direcţia, şi ai impresia că nu se poate întâmpla nimic. Dacă te-a prins exact în alea 2-3 secunde când te uiţi în telefon... Într-o secundă, la 50 km/h, faci vreo 12-14 metri. În 2 secunde, faci aproximativ 30 de metri. Se vede clar că maşina din faţă opreşte, iar cel din spate nu a frânat deloc în ăia 25-30 de metri. Distanţa asta poate fi fatală. Aici nu e fatal, e doar o tamponare, dar nu e nimic plăcut. Înseamnă stres, stat prin service, constatări. Dar dacă trecea un om? Este demonstraţia clară cât de important poate fi să fii atent, să nu te uiţi cu ochii în altceva. 

Eu aş paria, dacă s-ar face percheziţia informatică, că acel şofer se uita în telefon. Altfel nu există nicio explicaţie pentru faptul că nu a frânat deloc. Maşina s-a lăsat spre faţă în ultimii metri, pentru că atunci a observat că maşina din faţa lui a oprit. 

E la fel de adevărat că cel cu maşina lovită nu trebuia să oprească. Dacă era cale ferată, trecere de pietoni, intersecţie, cel din spate ar fi ştiut că urmează şi ar fi fost mai atent. Dar aşa, într-un fel, subconştientul şoferului de la maşina roşie spune că nu are ce să se întâmple acolo. E linie dreaptă, nu e aglomerat, se poate uita în telefon. 

Eu fac aceste scenarii pentru a transmite mesajul. Că nu am de unde să ştiu ce s-a întâmplat. Dar când vezi că maşina merge încă 20-30 de metri fără niciun gest, e clar că şoferul nu era atent. Iar cel mai probabil este că se uita în telefon", a declarat Titi Aur la DC Conducem. 

Clipul video analizat este disponibil de la minutul 30:00. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel