De câte ori aţi fost martori în trafic la următoarea situaţie: o maşină de poliţie sau de ambulanţă dă drumul la semnalele luminoase şi/sau cele acustice pentru a-şi face loc printr-o intersecţie aglomerată, iar ulterior le stinge?
Am abordat acest subiect în emisiunea DC Conducem, alături de Titi Aur, care ne-a dat exemplul din Anglia, unde astfel de situaţii nu pot exista.
"Această atitudine este mai mult decât dăunătoare. E păguboasă, jignitoare, în toate variantele. Şi eu, şi toată lumea din zonele aglomerate, a trecut prin momente când o maşină cu sirenă stă ce stă la rând, şi când simte că e coada prea mare, dă drumul la girofar, sau chiar şi la sirenă, se strecoară, şi apoi merge iar cuminte. Ceea ce înseamnă că e o nesimţire. Adică nu poate să stea cu toţi fraierii la rând, pentru că are girofar.
Domnul Tătuc mi-a povestit, când era în Anglia şi trebuia să ajungă la aeroport, după un schimb de experienţă la poliţia de acolo, era aglomerat. Colegii poliţişti au cerut voie să dea drumul la girofar. Iar dacă se duc în misiune, fac raport că a fost urgenţă. Au cerut voie, au fost întrebaţi de ce, au spus că nişte colegi pierd avionul, dar nu li s-a dat voie. În România, dădea drumul la girofar, trecea pe lângă toţi şi ajungea. Acolo sistemul e gândit ca ofiţerul, subofiţerul, să nu poată abuza. E un sistem care controlează acolo. Şi sistemul spune că dacă un şofer vrea să facă o glumă din asta, trebuie să ceară voie. Dacă i se dă aprobare, măcar înseamnă că a reuşit să păcălească sistemul. Dar asta merge o dată. Sunt reguli logice, care se leagă ca principiu de logica respectării unor reguli. Noi nu avem asta. La noi nu că nu se doreşte, dar nu există cineva care să creadă că se pot găsi pârghii care nu înseamnă zero accidente, ci o reducere.
Cei care fac astfel de lucruri scad respectul faţă de girofar în ochii celor care sunt martori. Asta se întâmplă de cele mai multe ori. Pe timpul comunismului era o vorbă, pentru că nu se găsea bere decât foarte rar. Şi atunci când apărea câte o maşină cu girofar, se spunea că a băgat bere nu ştiu unde. Deci asta nu e o meteahnă nouă, vine din istorie. Doar că lumea civilizată a găsit pârghii. Dacă pe timpul comunismului era mai complicat să ceri voie, acum toată lumea comunică cu toată lumea. Avansul tehnic a zis că în Anglia ceri voie dacă vrei să foloseşti girofarul. La noi nu se poate!", a declarat Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu