A renunța la fumat nu este ușor, necesită multă voință și, uneori, ajutorul unor profesioniști. Nu este neobișnuit să simți simptomele sevrajului, iar recunoașterea acestora te poate ajuta să le faci față și să tolerezi dorința de a fuma din nou.
Deși toată lumea este conștientă că tutunul nu este bun pentru sănătate, foarte multe persoane fumează zilnic. De fapt, tutunul este prima cauză de deces și este asociat direct cu peste 15 tipuri diferite de cancer.
Decizia de a renunța la fumat nu este întotdeauna ușoară, dar este primul pas pentru a reuși. Urmează apoi momentul de a trece la acțiune, ceea ce aduce alte dificultăți. În timp ce pentru unele persoane voința este suficientă, altele au nevoie de ajutor pentru a putea renunța la fumat.
Una dintre cele mai frecvente metode este utilizarea combinată a plasturilor și gumei cu nicotină. Plasturii ajută la menținerea unui nivel stabil de nicotină pe parcursul zilei, ceea ce reduce dorința de a fuma și anxietatea. Guma sau pastilele cu nicotină ajută la reducerea dorinței de a fuma. Există, de asemenea, medicamente specifice care ajută la diminuarea dorinței de a fuma și care pot fi folosite în situații concrete.
Uneori, nu este necesar să ajungi la aceste extreme, deoarece trucurile sau sfaturile obișnuite funcționează, cum ar fi evitarea factorilor declanșatori, a situațiilor sau momentelor pe care le asociem cu fumatul. Unii oameni optează pentru a face exerciții fizice, iar alții preferă să mestece gumă sau să mănânce morcovi cruzi când simt nevoia de a fuma.
Unii oameni aleg să încerce tehnici de relaxare, iar pentru alții funcționează să discute cu un membru al familiei sau un prieten care îi ajută să depășească momentele de anxietate. Important este să treci peste aceste momente treptat și să nu te lași dus de dorința de a fuma din nou, gândindu-te că va fi doar o singură dată.
Nicotina din tutun creează dependență, de aceea, atunci când renunți, nu este neobișnuit să simți simptome de sevraj, pe care trebuie să le înfrunți pentru a putea depăși această dependență. Unele dintre simptomele care apar sunt destul de comune și cunoașterea lor ne poate ajuta să știm la ce să ne așteptăm și astfel să înțelegem mai bine procesul, făcându-l puțin mai ușor de parcurs.
Printre cele mai frecvente simptome se numără pofta de nicotină, dar și furia, frustrarea și iritabilitatea. Dificultatea de concentrare este una dintre cele mai comune, la fel ca insomnia și neliniștea. Uneori pot apărea simptome precum anxietatea și chiar depresia, iar aproape toată lumea observă o creștere a apetitului. Alte simptome, mai puțin frecvente, includ durerile de cap, oboseala, amețelile, tusea, ulcerațiile bucale și constipația.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nensuria
Depășirea momentelor de sevraj nu este întotdeauna ușoară și, de aceea, abordarea lor pe rând poate fi cea mai bună tehnică pentru a evita recidiva și reluarea fumatului. De exemplu, în momentele în care ne simțim anxioși sau triști, menținerea activității poate fi de mare ajutor, la fel ca încercarea de a ne conecta cu alte persoane și chiar căutarea ajutorului profesional, dacă considerăm că este necesar.
Dacă observăm că ni se intensifică senzația de foame, putem opta pentru a ne pregăti opțiuni sănătoase pentru a mânca sau pentru a crește activitatea fizică. În cazul problemelor de somn, respectarea unor reguli și rutine poate fi de mare ajutor: evitarea ecranelor, menținerea camerei la o temperatură adecvată și în întuneric, renunțarea la cafea și cofeină și creșterea exercițiilor fizice.
În general, amintirea faptului că aceste senzații de furie și neliniște sunt cauzate de renunțarea la nicotină ne poate ajuta să le depășim, mai ales pentru că aceste emoții vor fi mai intense în primele zile și apoi se vor diminua. Creșterea activității fizice, savurarea momentelor în mod conștient, încercarea de a ne conecta cu prietenii și familia și căutarea ajutorului dacă avem nevoie vor fi cele mai bune instrumente pentru a depăși sevrajul, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu