În decursul unui an, se întâmplă o sumedenie de lucruri în corpul uman de care nu suntem întotdeauna conștienți. Câteva dintre schimbări sunt apariția ridurilor, căderea părului, micșorarea creierului, scăderea masei musculare și reducerea bătăilor inimii.
Aproximativ un rid pe an
În decursul unui an, dăm jos aproximativ patru kilograme de celule epiteliale. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, regenerarea nu se mai produce la acelaşi nivel ca la 20 de ani şi, de aceea, în timp, pielea se subţiază. După vârsta de 25 de ani, la fiecare 12 luni, înregistrăm o reducere cu 1,5 la sută a cantităţii de colagen şi de elastină, două elemente esenţiale pentru menţinerea aspectului tânăr al pielii. Din cauza acestor transformări, pe faţa noastră se formează în medie un rid pe an.
Pierdem mult păr
Într-un an pierdem în jur de 18.000-36.500 de fire. Dar pe cât de uşor cad, pe atât de rapid se regenerează, astfel încât, în condiţiile unui scalp sănătos şi al unor gene nepredispuse la calviţie, volumul podoabei capilare poate rămâne constant o mare parte din viaţă.
Ne îngrăşăm în jur de 500 de grame pe an
Este vorba în special de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor, subliniază specialiştii în nutriţie. În perioada sărbătorilor de iarnă, de exemplu, luăm între 2 şi 4 kilograme, dar le dăm jos brusc, în perioada de după, când revenim la stilul obişnuit de viaţă. Însă nu le dăm jos integral, ci rămânem cam cu 500 de grame în plus pe care, dacă nu adoptăm un stil de viaţă activ şi dacă nu începem să mâncăm echilibrat, nu le mai dăm jos.
Creierul se micșorează
În jurul vârstei de 20 de ani, creierul pierde în fiecare an cam un gram din greutatea iniţială. Însă neuronii reprezintă doar o mică parte din această greutate şi anume 5%. Aşadar, numărul de neuroni care mor anual este de 108.000, susţin specialiştii.
Masa musculară scade
Masa de grăsime creşte şi pentru că, în lipsa activităţii fizice, masa musculară scade. Persoanele sedentare şi cele care fac mişcare doar rareori pierd anual, între 20 şi 50 de ani, aproximativ 250 grame din masa musculară, arată un studiu recent efectuat de cercetătorii americani şi publicat în „Jurnalul medicinii sportive“.
Bătăile inimii scad în fiecare an, începând de la 35 de ani
Începând cu vârsta de 35 de ani, rata maximală a bătăilor inimii (numărul maxim de contracţii ale inimii într-un minut) scade cu o bătaie în fiecare an, spun specialiştii. Asta se întâmplă deoarece, pe măsură ce înaintăm în vârstă, muşchiul inimii îşi pierde din forţă, scrie AMFMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News