Iată ce se întâmplă în mintea şi în corpul tău înainte să mori!
A fost şi rămâne o curiozitate pentru toată lumea ce anume se întâmplă în organism atunci când trăim ultimele minute și apoi ultimele clipe ale vieții. Este greu să acceptăm că moartea face parte din viața noastră. La fel ca și nașterea, este adesea neașteptată, dar uneori putem vedea semnele că o persoană dragă se pregătește să treacă, poate, spre o altă dimensiune. Există anumite semne care ne arată că moartea este aproape. Dintre indicatorii care arată acest lucru, putem enumera:
- Pierderea poftei de mâncare astfel că persoana respectivă nu va mai simți foamea sau setea;
- Somnolenţă excesivă cu perioade de veghe scurte;
- Modificări digestive: pentru că pofta de mâncare este scăzută, iar aportul de lichide este mic, atunci organismul nu va mai simți nevoia să golească intestinele și vezica urnară. Astfel, sistemul va fi slăbit și va arăta mai puțin control asupra acestor funcții;
- Neliniște sau agitație: în ultimele săptămâni înainte de moarte, corpul persoanei respective se confruntă cu boli și medicamente care pot avea efecte secundare. Pot părea mai agitați sau iritați chiar și la mici schimbări, cerând să petreacă mai mult timp singuri. Acest lucru nu semnifică o respingere, ci o nevoie de pace și liniște;
- Epuizare care îi împiedică să vrea să se dea jos din pat sau să mai vorbească;
- Nevoia de izolare
O persoană care se află pe patul de moarte începe, în general, să dea semne de moarte iminentă. În ultimele ore înainte ca moartea să survină, ei pot dormi frecvent și, chiar și atunci când sunt treji, să dea semne că nu sunt realmente cu noi. În cazul în care suferă de o boală în fază terminală, aceasta se va simți confuză. Astfel, aceasta poate experimenta halucinații și delir. Își pot imagina anumite persoane sau chiar cred că se află într-un timp și loc diferit.
Ochii pot rămâne închiși chiar dacă e trează. Alternativ, ei pot avea ochii deschiși dar să nu fie prezenți acolo. Scăderea tensiunii arteriale poate face ca pielea să arate foarte palidă iar respirația nu este constantă. În ultimele ore din viață, medicii observă că semnele lor vitale se schimbă. Deoarece organismul își închide încet procesele, semnele vitale vor încetini treptat:
Temperatură mai scăzută;
Respirație diferită;
Pierderea conștienței;
Tensiune scăzută;
Ritmul cardiac mai lent sau neregulat
Pe măsură ce corpul moare, organele cedează și, în cele din urmă, semnele vitale arată că persoana respectivă nu mai are semne vitale.
La început, organele noastre pot supraviețui o vreme fără oxigen și nutrienți. Diviziunea celulară se oprește total în mod gradual, apoi celulele mor. Dacă prea multe celule au murit, organele nu se mai pot regenera. Cea mai rapidă reacție are loc în creier, unde celulele mor deja după trei până la cinci minute. Inima poate continua să bată pentru încă o jumătate de oră, scrie dw.com.
După două ore, se instalează rigiditatea postmortem, deoarece corpul încetează producția de adenozin trifosfat (ATP). Aceasta este o sursă vitală de energie pentru celule. Fără ea, mușchii devin rigizi. După câteva zile, această rigiditate postmortem dispare din nou. Tractul gastrointestinal moare abia după două-trei zile, bacteriile din el accelerează descompunerea corpului. Microbii din corp rămân însă periculoși pentru un timp mai îndelungat. Microbii hepatitei, de exemplu, supraviețuiesc mai multe zile, bacteriile tuberculozei chiar ani întregi. În total, procesul de descompunere a corpului uman durează cam 30 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu