Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, și-a revendicat victoria în alegerile prezidențiale de luni dimineață, în timp ce opoziția din țară a declarat că Edmundo Gonzalez, candidatul său, a ieșit învingător și că are sondajele pentru a dovedi acest lucru.
Autoritatea electorală a țării (CNE) a declarat luni, imediat după miezul nopții, că Maduro a câștigat un al treilea mandat de șase ani cu 51% din voturi.
Autoritatea susține că Gonzalez a obținut 44%, dar liderul opoziției, Maria Corina Machado, a afirmat că Gonzalez, candidatul opoziției, a obținut 70% din voturi și că mai multe sondaje independente la ieșirea de la urne și numărători rapide au arătat în mod decisiv victoria sa.
Gonzalez a declarat că nu a făcut apel la susținători să iasă în stradă sau să comită acte de violență, iar Machado a afirmat că opoziția deține copii ale aproximativ 40% din înregistrările voturilor.
Edison Research, cunoscut pentru sondajele sale privind alegerile din SUA, a prezis într-un sondaj la ieșirea de la urne că Gonzalez va obține 65% din voturi, în timp ce Maduro va obține 31%.
Firma locală Meganalisis a prezis un vot de 65% pentru Gonzalez și puțin sub 14% pentru Maduro.
Cu excepția unor incidente minore izolate, guvernul a declarat că votul a fost "un proces pașnic".
Susținători ai partidului de guvernământ, urcați pe motociclete, cunoscuți sub numele de "colective", s-au ciocnit pentru scurt timp seara cu susținători ai opoziției în fața celui mai mare loc de votare din țară, o școală din centrul Caracasului.
Colective înarmate au fost raportate în cel puțin alte șase locații, potrivit unui ONG local, care a raportat, de asemenea, moartea prin împușcare a unui bărbat în statul de frontieră Tachira, în timpul unei confruntări cu membrii colectivelor.
Campania tensionată a fost marcată de arestări ale unor figuri ale opoziției și de alte măsuri luate de autorități, despre care opoziția a afirmat că erau menite să împiedice desfășurarea unor alegeri corecte.
Maduro, un fost șofer de autobuz care a fost succesorul ales al mentorului său Hugo Chavez, se află la putere de la moartea lui Chavez în 2013.
Guvernul său a prezidat o deteriorare economică și socială accentuată. Statele Unite au reimpus sancțiuni petroliere în aprilie, acuzându-l pe Maduro că nu a respectat acordurile încheiate cu opoziția pentru a asigura alegeri libere.
Membru de lungă durată al opoziției, dar cu apariții mai discrete, Gonzalez, 74 de ani, fost diplomat, și este cunoscut pentru comportamentul său calm.
El a fost înregistrat inițial ca și candidat supleant în martie, după ce nici câștigătoarea primarelor, Machado, nici supleantul acesteia nu au reușit să se înregistreze. În aprilie, el a fost desemnat drept candidatul definitiv al opoziției.
Machado, în vârstă de 56 de ani, s-a aruncat în campania pentru Gonzalez.
Cei doi - vorbind în fața unor mulțimi mari din întreaga țară - au folosit o retorică emoționantă, inclusiv despre speranța lor ca cei mulți care au emigrat din Venezuela în ultimii ani să se întoarcă acasă.
Statele Unite sunt foarte îngrijorate de faptul că rezultatele anunțate de autoritatea electorală nu reflectă voturile poporului, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, solicitând publicarea unei tabele detaliate a voturilor.
Între timp, reacțiile liderilor latino-americani au fost mixte.
Președintele argentinian Javier Milei a calificat rezultatul oficial drept fraudă, în timp ce Costa Rica și Peru l-au respins, iar Chile a declarat că nu va accepta niciun rezultat care nu este verificabil.
Cuba, Honduras și Bolivia au aclamat victoria lui Maduro, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu