EXCLUSIV  Ce se întâmplă cu banii promiși sinistraților din România. Georgiana Teodorescu, explicații / video

Georgiana Teodorescu Foto: Crișan ANdreescu
Georgiana Teodorescu Foto: Crișan ANdreescu

Georgiana Teodorescu, europarlamentar, a explicat că grupul parlamentar ECR a propus o rezoluție în Parlamentul European pentru a ajuta sinistrații din România și alte țări afectate de inundații. Această rezoluție, susținută de toate grupurile politice, vizează accesarea fondurilor europene. Potrivit acesteia, s-a constatat lipsa resurselor suficiente în Fondul de Solidaritate și se dorește facilitarea accesului la Fondurile de Coeziune.

Georgiana Teodorescu a vorbit despre inițiativa grupului parlamentar ECR, de a ajuta sinistrații din România afectați de inundații, printr-o rezoluție care permite accesarea fondurilor europene. Aceasta a confirmat că, în cadrul ultimei plenare de la Strasbourg, ECR a propus această rezoluție, vizând nu doar România, ci și alte țări afectate. Ea a evidențiat gravitatea situației și a subliniat necesitatea solidarității față de cetățenii europeni. 

„Haideți să începem cu o inițiativă pe care avut-o grupul dumneavoastră parlamentar, ECR. E vorba despre sinistrații din România, cei pe care i-a lua apa, și ați propus o rezoluție prin care să fie ajutați de către fondurile europene.”, a spus Bogdan Chirieac.

„Da, așa este. La ultima plenară la Strasbourg s-a discutat această rezoluție propusă de grupul politic ECR. Sunt vizate mai multe țări, printre care și România, dar și Polonia și Ungaria. Sunt multe țări care au fost afectate anul acesta, din păcate, de inundații. Foarte mulți oameni decedați, familii care au pierdut tot ce aveau și care au nevoie de ajutorul nostru. Dacă nu arătăm solidaritate, în primul rând, în raport cu proprii noștri cetățeni europeni, față de cine să arătăm?

Grupul ECR a formulat această rezoluție. Au aderat la ea și celelalte grupuri politice și a fost votată în Parlamentul European, înaintată apoi către Comisie, urmând ca la nivelul Comisiei Europene să se deblocheze niște bani din fondul de solidaritate și să fie trimiși către țările afectate.", a spus Georgiana Teodorescu. 

 

3. -imagine fara descriere- (georgiana-teodorescu3_51485400.jpg)

 

Nu sunt suficienți bani în Fondul de Solidaritate

Georgiana Teodorescu a menționat că fondurile pentru ajutorul sinistraților nu ajung efectiv, deoarece Fondul de Solidaritate nu dispune de suficiente resurse. În acest context, se intenționează accesarea Fondurilor de Coeziune, deja alocate țărilor membre, însă procesul este complicat din cauza birocrației. Potrivit Georgianei Teodorescu, Ursula von der Leyen a promis că se vor simplifica procedurile pentru a facilita accesarea acestor fonduri, care vor putea fi folosite nu doar pentru repararea daunelor, ci și pentru prevenirea dezastrelor naturale.

„Din păcate, acei bani nu ajung. A declarat deja doamna Ursula von der Lyen că nu sunt suficienți bani în Fondul de Solidaritate, motiv pentru care se dorește accesarea Fondurilor de Coeziune care au fost deja atribuite țărilor membre.

Problema cu acești bani este că e mult mai complicat să-i accesezi, e mult mai multă birocrație, e mult mai complicat să-i iei. Zice doamna von der Leyen că va ușura procedurile, că la nivelul Comisiei se vor lua niște decizii și se va face în așa fel încât banii de coeziune să se poată lua cu mai mare ușurință în țările membre, tocmai pentru că se dorește investirea lor și în prevenirea dezastrelor naturale, nu doar repararea lor.", a spus Georgiana Teodorescu. 

 

Ce înseamnă prevenirea dezastrelor naturale

Georgiana Teodorescu a subliniat importanța prevenirii inundațiilor prin realizarea de lucrări hidrografice și inginerești, precum canale și baraje, în zonele cunoscute cu risc crescut de inundații.

„Prevenire înseamnă, în primul rând, lucrări hidrografice, lucrări inginerești (de tipul canale, diverse baraje) care se pot face în zonele unde se știe deja că există un risc mai mare de inundații pentru că, haideți să fim serioși, nu cred că cetățenii din Bușteni sau Sinaia se temeau de vreo inundație. Adică zonele care au risc mai mare sunt știute, că se inundă o dată la 3-4 ani. Din păcate, acei oameni nu pot să-și mute casele peste noapte.", a spus Georgiana Teodorescu la interviurile DC News. 

 

Youtube video image

4. -imagine fara descriere- (ecr-group-logo_78473900.jpg)

https://www.ecrgroup.eu/ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel