Pe fondul creșterii inflației, economistul Mircea Coșea a venit cu recomandări financiare pentru români, sfaturi bune de aplicat în următoarea perioadă.
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Mircea Coșea a spus ce se va întâmpla cu veniturile românilor în următoarele luni și le-a recomandat acestora cum să-și chibzuiască economiile:
„În următoarele luni, populația nu va mai avea bani ca să cheltuiască pentru că tot ce s-a întâmplat în ultimele luni, această creștere extraordinară a inflației, a costurilor la energie, la carburanți, în condițiile în care nu au crescut și veniturile, deloc, nici la salarii și nici la pensii, face ca banii populației să se diminueze ca potențial de lichiditate. Nu cred că populația va face apel acum la bănci ca să scoată din economiile pe care le au sau să umble la saltea... dacă au bani la saltea. Le e teamă de viitor și își vor reduce consumul. În următoarele 3-4 săptămâni vom asista la o scădere importantă a consumului, ceea ce nu-i deloc pozitiv pentru o economie care are nevoie de consum.“, a explicat profesorul Mircea Coșea.
CITEȘTE ȘI - Inflaţie de 13,8 %. Elena Cristian, semnal de ALARMĂ: Nu mai mâncăm, nu mai stăm la căldură, nu mai facem nimic
„Nu ai ce să le recomanzi oamenilor decât să devină proprii lor miniștri de finanțe, să-și gospodărească banii în așa fel încât să poată trece peste perioada asta. Nu cred că e convenabil acum să iei credite.
Eu mă refer la acest segment de populație care are probleme cu veniturile și nu la acea pătură subțire de populație care își permite tot timpul să cumpere mașini noi ca să plece în Zanzibar în concediu. Mă refer la grosul populației care sigur că își va reduce consumul. În prima etapă va fi o scădere a calității vieții, nu a standardului de viață. Vom asista la un consum aproape identic pentru mâncare. Nu se va reduce cheltuiala pentru mâncare, dar se va reduce cheltuiala pentru alte lucruri care țin de calitatea vieții, cum ar fi petrecerea timpului liber, banii pentru cultură, pentru sănătate, pentru copii și tot ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor în care trăiește omul în afară de mâncare. Se vor reduce cheltuielile pentru îmbrăcăminte, pentru cărți, pentru spectacole.
Dacă lucrurile nu se rezolvă în 3-4 luni, vom trece în etapa a doua în care va scădea și nivelul de trai, adică se vor reduce și cheltuielile pentru mâncare. Nu neapărat prin cantitate, ci prin calitate, pentru că oamenii vor căuta mărfuri din ce în ce mai ieftine care nu sunt de calitate, iar atunci vom intra într-o situație care previne o intrare într-un atentat la calitatea sănătății populației. Lucrurile merg în jos în toate domeniile.“, a spus, la DC News, economistul Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News