Ce se întâmplă cu aurul din lucrările dentare în timpul incinerării? Poate fi recuperat de către rudele decedatului? Află răspunsul în rândurile de mai jos!
Avantajele utilizării aurului pentru realizarea coroanelor dentare sunt numeroase. Acest material este durabil, extrem de rezistent, poate ajuta la îmbunătățirea longevității dinților, are cea mai mică reactivitate comparativ cu alte metale și nu uzează dintele opus în timpul mușcăturii. Mai mult de atât, unele persoane îl preferă și din punct de vedere estetic, în dorința de a obține un zâmbet special și diferit. Poate, de aceea, implanturile din aur au devenit atât de celebre și în rândul vedetelor internaționale, precum: Kanye West, Madonna, Mike Tyson, 50 Cent, Miley Cyrus, Chris Brown, Avril Lavigne, iar lista poate continua.
Coroanele de aur (și dinții din aur) se implementează doar în cabinetul stomatologic. Acestea pot fi mai scumpe decât alte tipuri de coroane, dar ținând cont că este vorba despre o investiție pe viață, există mulți pacienți care apelează la ele. Dar ce se întâmplă cu dinții de aur în timpul incinerării? Există șansa ca aceștia să fie recuperați de către rudele decedatului? În timpul incinerării, angajații crematoriului pot colecta obiectele metalice, pe care ulterior le pot recicla. Metalele valoroase precum: titan, cobalt și paladiu pot fi reutilizate, însă nu pot fi folosite în corpul altcuiva, scrie Citizen Times.
Cu toate acestea, aurul nu poate fi colectat, deoarece, de cele mai multe ori, crematoriile ating temperaturi înalte, ce pot topi acest metal prețios. Așadar, aurul se topește în crematoriu, ceea ce face dificilă, dacă nu imposibilă, colectarea și recuperarea sa de către rudele decedatului.
Aurul este unul din cele mai vechi materiale restauratoare folosite în stomatologie, având în vedere faptul că el prezintă, în forma sa pură, o serie de proprietăți care îl recomandă în acest sens. Restaurările directe cu aur se bazează pe proprietatea de coeziune a acestuia, prin care părți dintr-un metal maleabil puse în contact strâns și comprimate vor adera intim, formând o masă unică și dând naștere la legături metalice. Aceste restaurări, cunoscute și sub denumirea de aurificații, se realizează direct în cavitatea bucală prin compactare, folosindu-se aur coeziv la temperatura camerei. Există mai multe tipuri de aur coeziv care diferă prin structura lor metalurgică, însă cele mai multe conțin aur dentar, pur, de 24 de carate. Restaurările indirecte din aur (coroane, onlay-uri, etc.) se realizează în laboratorul de tehnică dentară, de către tehnicianul specializat în acest sens. În restaurările directe din aur se folosesc 2 categorii de aur dentar: aur precipitat și folie de aur.
Nu, nu este o glumă. Prin anii de criză, care au lovit la buzunar talpa țării, nu era deloc neobișnuit să vezi câte o persoană la amanet cu dinții bunicului decedat în batistă. În provincie se întâmpla chiar destul de des. Desigur, birourile de amanet se înmulțiseră atunci ca ciupercile după ploaie, dar nu toate primeau așa ceva. Unora și se părea chiar morbid. Dacă veți căuta pe OLX, încă veți mai găsi astfel de lucrări, de aur de 22 de karate la vânzare. Mai există și un aliaj, cu mult aur în el, cunoscut ca şi palidor care, la fel, se vinde "bine" pe internet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu