Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, a transmis un mesaj pentru turistul român.
Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, a vorbit despre progresele înregistrate în limitarea celebrelor excursii de o zi în deltă, care afectează rezervația, și a transmis un mesaj pentru turistul român:
„Nu știu dacă agențiile de turism au învățat sau au înțeles ceva, dar ceea ce este important e ca turiștii să fie informați corect. Turiștii sunt cei care fac piața. Or, dacă nu avem cerere, nu avem ofertă. Delta nu este o destinație care să fie vizitată într-o zi în mare viteză. Necesită timp, necesită o anumită abordare și lucrurile au început să se nuanțeze vis-a-vis de aceste excursii de o zi. Vorbesc de excursiile celor veniți de la București, Ploiești sau Buzău, cu autocarul, urcați pe barcă la viteze mari pentru a vedea ce? Nu vorbim de excursiile organizate de hoteluri, de pensiuni, care sunt normale și firești și presupun vizitarea deltei. Vizitarea se face într-un mod lent, cu protejarea naturii, chiar cu motoare electrice, iar lucrurile pe această direcție ar trebui să meargă.
Turistul român să se informeze corect, să nu uite că vizitează o rezervație a biosferei ce se supune anumitor condiții legale, să ceară bon fiscal și să iubească delta“, a spus, pentru DC News, Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
În ultimii ani au fost promovate în Delta Dunării excursii de o zi, cu plecare din București la primele ore ale dimineții și cu vizitarea biosferei într-un ritm alert care în primul rând afectează mediul, în al doilea rând obosește turistul și în al treilea rând nu aduce resurse locuitorilor și antreprenorilor din deltă. În vara anului 2021, o barcă a fost surprinsă în timp ce a intrat cu viteză într-un stol de pelicani (imaginile, AICI), evenimentul fiind perceput la vremea respectivă ca un adevărat dezastru ecologic pentru rezervație.
Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, a explicat care sunt planurile pentru a revigora turismul deltaic și pentru a-l extinde pe o perioadă ma lungă de timp, astfel încât pierderile din sezonul rece să fie acoperite:
„A fost, recent, Festivalul Borșului de Pește la Jurilovca, ați avut un moment extraordinar, un festival cu mii de participanți la Enisala, ce plănuiți în această perioadă de extra-sezon?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, adăugând că, „din păcate, greșeala de a interzice total vânătoarea restrânge sezonul turistic în deltă. Hotelurile, pensiunile ar fi avut clienți și acum, pe vreme de iarnă“.
„Sezonul turistic în Delta Dunării este unul mai lung decât cel de pe litoralul românesc. Lucrăm în echipă cu toți operatorii să vedem care sunt serviciile pe care le putem oferi turiștilor. Nu știu dacă a fost greșeală, cât a fost o exagerare că s-a oprit vânătoarea. A rămas doar la șacali, dar și aceea controlată. Bineînțeles, o vânătoare controlată trebuia, pentru că eu îmi aduc aminte că în zona noastră erau turiști, atunci când vânătoarea era permisă, și foarte mulți străini ne călcau pragul, parte din pensiunile din acea vreme, acum 20-25 de ani, funcționând inclusiv iarna.
Acum se încearcă foarte mult ca oferta pe care delta și turismul din deltă o face către turist să fie una aparte, către cei care preferă mâncarea tradițională din deltă și către serviciile pe care delta le oferă, pentru pescuit și pentru cei care iubesc delta indiferent de anotimp (...)“, a spus, la DC News, Horia Tedorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci