Ce se întâmplă cu facturile românilor, pe caniculă. Planul pentru după plafonare

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Sunt prognozate peste 40 de grade, iar românii au ajuns ca-n alte state calde, să trăiască la interior, cu aerul condiționat pornit. 

În acest context, singura măsură de protecție pentru români o reprezintă plafonarea prețurilor la energie, propusă de către PSD. Plafonarea anulează astfel creșterea prețurilor la energie. 

Plafonarea prețurilor la energie, introdusă de la intrarea PSD la guvernare, a adus beneficii semnificative consumatorilor români, protejându-i și asigurând stabilitatea economică în perioade de criză. Gândită să stabilizeze prețurile în perioada de iarnă, această măsură și-a dovedit eficacitatea și în timpul verii, când se înregistrează un consum ridicat din cauza condițiilor meteo extreme.

Măsura de limitare a prețurilor la gaze și electricitate, aplicată și menținută în contextul multiplelor crize mondiale - sanitară, economică, energetică și geo-politică este esențială pentru a menține facturile la energie electrică și gaze naturale la niveluri accesibile atât pentru populație, cât și pentru industrie.

Însă Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) solicită re-liberalizarea prețurilor, argumentând că plafonarea actuală poate crea haos pe piață odată ce va fi ridicată, de la 31 martie 2025. Solicitarea vine în contextul în care prețurile pentru energia electrică pe piața spot au explodat, iar consumul a ajuns la cote foarte înalte. 

În acest context, Guvernul Ciolacu a pus deja la punct mecanismul prin care se va face tranziția după plafonare. Plafonarea prețurilor va dura până la 31 martie 2025, după care va exista o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026. Evenimente precum pana de curent ce a paralizat Europa de Est în 21 iunie, sau actualele coduri roșii de caniculă, arată și mai clar necesitatea unei reglementări. 

Plafonarea prețurilor nu a afectat negativ companiile energetice; acestea au înregistrat profituri semnificative, conform datelor guvernamentale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel