Ce se întâmplă cu fermele afectate de secetă în pandemie

Efectele pandemiei Covid-19 nu sunt singurele probleme pentru industria agriculturii, seceta severă afectând grav fermele.

Efectele pandemiei Covid-19 nu sunt singurele probleme pentru industria agriculturii, seceta severă afectând grav fermele. Din fericire, statul va interveni și va despăgubi ravagiile produse de secetă.

„Vreau să subliniez că, de 10 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiți pentru pagubele produse de secetă. Deși exista un ordin și există Ordinul 459 din 2019, care se referă la seceta hidrologică, și există Hotărârea de Guvern 557/2016 conform căreia trebuia să apară un regulament privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice și extreme, având ca efect seceta pedologică, acest ordin nu a fost emis.

De aceea, astăzi, împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, am emis acest ordin, în așa fel încât echipele care se vor constitui la nivel județean, cât și la nivel local, comitetele județene, respectiv locale, pentru situați de urgență să aibă o bază legală ca să constate pagubele produse datorită secetei", a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Situația din teritoriu, monitorizată din toamna trecută

Șeful de la Agricultură a precizat că instituția monitorizează încă din toamnă tot ceea ce se întâmplă cu suprafețele care au fost însămânțate.

„În toamna anului trecut au însămânțate peste 2,9 milioane de hectare cu grâu, cu secară, cu triticale, orz, orzoaică și rapiță. Din păcate, peste criza coronavirus în toată această perioadă s-a instalat și o secetă puternică, o secetă extremă. Unii dintre specialiști și dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit, mai ales în Moldova și în Dobrogea, o asemenea secetă", a arătat ministrul.

Proiect de lege pentru ajutarea fermierilor afectați de secetă

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe 9 aprilie, pe site-ul www.madr.ro, un proiect de lege privind gestionarea situației generate de secetă, numit „Regulament privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice având ca efect producerea secetei pedologice". El poate fi DESCĂRCAT AICI.

Beneficiarii sunt deținătorii terenuri al căror suprafețe au fost afectate în procente de peste 30%.

„Deținătorii de terenuri agricole ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafețele destinate producției vegetale depun înștiințări scrise la unitatea administrativ teritorială pe a căror rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în termen de 3 zile de la producerea distrugerii sau vătămării culturilor agricole deținute", se arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel