Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre producția de cărbune.
Publicitate
Ministrul Energiei Sebastian Burduja și analistul politic Bogdan Chirieac au vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre exploatarea cărbunelui, locurile de muncă ale minerilor și proiectele viitoare.
„Ce faceți cu cărbunele?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Descrieți un subiect sensibil. România și-a asumat acest proces de eliminare a cărbunelui din mixul energetic, fiind într-adevăr o sursă de poluare și o sursă scumpă de producție a energiei electrice pentru că trebuie să plătească acele certificate. Altfel e ieftin să produci pe cărbune și noi avem foarte multe multe rezerve de cărbune și de lignit în Oltenia la Gorj și de huilă în Valea Jiului.
În Valea Jiului vorbim de 2000 de mineri, de la 55.000 în 1990. Acolo, Complexul Energetic Hunedoara este în pragul falimentului și căutăm o soluție care va fi pe termen foarte scurt, cu o nouă companie, Complexul Energetic Valea Jiului. Trebuie făcută o nouă o dare în plată, să treacă Paroșeniul și celelalte active, plus oamenii, pe noua companie și să putem să păstrăm aceste exploatări, să punem în siguranță minele până în 2032.", a spus ministrul Energiei.
„Deci minerii rămân cu locurile de muncă.”, a completat Bogdan Chirieac.
„Rămân cu locurile de muncă și e foarte important pentru că și la Gorj, și la Valea Jiului abia așteaptă unii participanți la spectrul politic să exploateze aceste temelii. Sunt sensibile pentru că e pâinea acelor oameni și nu dorim să alimentăm acest curent extremist. Deci oamenii vor rămâne cu locurile de muncă, oricum e nevoie de ei să pună în siguranță aceste mine. Sunt lucrări specifice care se fac și o să le acordăm un ajutor de stat, după aprobarea Comisiei Europene, exact pentru punerea în siguranță a acestor mine din Valea Jiului.
La Gorj e și mai complicat pentru că în planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia și la baza acestui plan a fost un ajutor de peste un miliard de euro pe care statul român l-a dat Complexului și România atunci și-a asumat în fața Comisiei, ca să primească aprobarea, un plan foarte agresiv de închidere și undeva în 2026 producția pe bază de lignit ar trebui să se oprească în România.", a spus ministrul.
„Lignitul e cărbunele mai slab energetic și puțin mai poluant.”, a adăugat Bogdan Chirieac.
„Da și sunt exploatări de suprafață cu utilaje foarte mari, mai simplă, ai nevoie de front de lucru și aici lucrăm să mai facem niște exproprieri să dăm front de lucru.
Am fost în teren și am văzut lucrul asta. Când nu ai front de lucru trebuie să intri la un unghi mult mai abrupt și crește riscul la care se expun minerii care exploatează acolo cărbunele. Deci, acum încercăm pentru că proiectele pe gaz pe care CEO le avea în plan, au spus că elimină cărbunele și îl vor înlocui cu centrale pe gaz.
Au făcut trei construcții de tip spv cu trei antreprenori, cu trei mari companii, au pornit târziu. Noi vrem să mergem cu aceste argumente la Uniunea Europeană și să ne cerem dreptul de a mai produce pe cărbune până când proiectele pe gaz sunt operaționale.”, a spus Sebastian Burduja la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu