Urmărește emisiunea live


Ce se întâmplă cu prețul motorinei la pompă: Mai scumpă cu peste 1 leu/litru decât benzina. Virgil Popescu: Să ne uităm la dolar, nu la euro

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Crește diferența de preț dintre motorină și benzină. 

Alegeri prezidentiale 2024

Cu toate acestea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, în conferinţa de presă de miercuri, că nu preconizează o creşterea foarte mare a preţului motorinei în viitor. 

După ultimele modificări de prețuri, se observă creșterea diferenței de preț dintre motorină și benzină, motorina ajungând să fie acum cu peste 1,2 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record, scrie economica.net. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

"După cum ştiţi, România este importatoare de motorină. Am văzut şi eu o creştere astăzi de 11 bani, de la 8,33 lei, cât era ieri, la 8,44 lei. Cotaţia motorinei, din ce am apucat să verific în această dimineaţă, a crescut uşor odată şi cu paritatea leu-dolar, nu leu-euro, pentru că acciza se plăteşte în dolari. Şi, în general, când vorbim despre accize trebuie să ne uităm la dolar, nu la euro. Dar nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. E posibil să aşteptăm să vină o nouă corecţie în jos a preţului motorinei. Preţul petrolului este una şi aţi văzut că se reflectă în preţul benzinei iar cotaţia motorinei este influenţată de cotaţia internaţională a motorinei, nu a petrolului, pentru că suntem importatori şi de motorină. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, trebuie să mai aşteptăm un pic. O să avem discuţii, probabil, la nivelul coaliţiei de guvernare şi vom anunţa o decizie. Eu cred că preţul motorinei se va menţine unde este acum" a dat asigurări ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor este în vigoare până la finalul lunii septembrie. Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%. Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV, informează publicaţia citată.

Petrolul se scumpește

Preţurile petrolului au crescut luni, ignorând aşteptările referitoare la o cerere mai slabă, pe fondul preocupărilor tot mai mari privind aprovizionarea, înainte de venirea iernii, potrivit Reuters. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,6%, la 94,35 dolari pe baril. Preţul petrolului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 1,5%, la 88,07 dolari. Preşedintele american Joe Biden a stabilit în martie un plan de a elibera 1 milion de barili pe zi, pe parcursul a şase luni, din Rezerva strategică de petrol, pentru a combate preţurile ridicate ale combustibililor din SUA, care au contribuit la accelerarea inflaţiei. Administraţia Biden analizează necesitatea unor noi eliberări de petrol din rezerva strategică, după ce programul actual se va încheia în octombrie, a declarat săptămâna trecută secretarul pentru Energie Jennifer Granholm. Aste de aşteptat ca aprovizionarea globală cu petrol să scadă şi mai mult atunci când embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rusesc va intra în vigoare pe 5 decembrie. De asemenea, eşecul reluării acordului din 2015 ar menţine petrolul iranian în afara pieţei şi ar menţine oferta globală strânsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel