Aurel Popescu, președintele Rompan, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, a făcut anunţurile momentului despre evoluţia preţului pâinii în România.
Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a adus în discuție problema crizei alimentare din România care, de altfel, este pe buzele tuturor de aproximativ trei ani. Prin legătură telefonică, a intervenit pe acest subiect aducând clarificări esențiale, președintele Patronatul Roman din Industria de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, ROMPAN, Aurel Popescu.
Chestiunea punctuală la care a făcut acesta referire, a fost prețul pâinii. Întrebat dacă există posibilitatea dacă în viitor prețul pâinii va crește, Aurel Popescu a declarat că un prim factor ce ar influența prețul alimentului de bază, pâinea, este reprezentat de condițiile meteo din perioada imediat următoare:
”Eu cred că prețul pâinii va crește. Dacă nu plouă, producția de grâu va fi mai mică decât apreciem și atunci, categoric, fiind o producție mai mică se cere un preț mai mare. Deja văd că prețurile pe noua recoltă sunt în creștere chiar mai mari decât prețul la grâul vechi. Ceea ce e un semnal că situația pe plan mondial nu este bună. Dacă prețul materiei prime crește obligatoriu trebuie să creștem și noi că altfel murim, iar dacă murim nu mai producem pâine”, declară președintele Rompan.
”Există soluții pe care domnul ministru al Agriculturii le-a avansat, între timp așteptăm dacă aceste măsuri vor intra măcar de la 1 iulie în vigoare astfel încât să putem să contracarăm și să putem să ne atenuăm din pierderi”, anunță președintele Rompan, Aurel Popescu.
La momentul actual creșterea prețului la pâine pe piața românească este de 20%, însă președintele Rompan este de părere că acest procent ar fi trebuit să fie mai mare deoarece: ”avem creștere mare de costuri la materii prime, la energie, la gaze, ambalaje, etc... Ori toată această dublare trebuia să ducă și la dublarea prețului la pâine. Dar nu ne-am putut permite pentru că puterea de cumpărare a populației este mică. Și atunci Guvernul trebuie să umble la puterea de cumpărare a populației sau la costurile noastre.
Mingea este la Guvern să analizeze și să ia deciziile care se impun, a concluzionat președintele Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu