Ce se întâmplă cu prețurile la imobiliare în 2024: Este acum momentul cumpărării unei case sau unui apartament? ”Se construiește cu 800 - 900 de euro și se vinde dublu!”

Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels

Este acum momentul să achiziționăm o locuință? 

Ce se va întâmpla cu prețul la imobiliare în 2024? Este acum momentul potrivit pentru a cumpăra un apartament sau o casă nouă? Economistul Iancu Guda a spus, la Digi24, că, odată cu modificarea importantă a TVA-ului pentru locuințe, prin majorarea de la 5% la 9%, ”dacă ne uităm la ofertă, numărul de locuințe terminate și livrate în piață indică un nivel de 74.000 de locuințe livrate în 2023, stabil față de 2022, după o perioadă de creștere semnificativă, în care oferta de locuințe a crescut de la 53.000 de locuințe în 2017 până la 74.000. De partea cealaltă, cererea înregistrează o scădere, dacă ne uităm la numărul de credite contractate și la valoarea lor. Au fost undeva la 17 mld. în 2023 față de 21 mld., vârful din 2021. Creditele au fost din ce în ce mai inaccesibile, cu dobânzi ridicate și acest lucru cred că va persista în 2024, având în vedere că inflația va fi inflamată de majorările de taxe care intră în vigoare anul acesta”. 

Se vinde dublu. Episodul scăderii TVA

În continuare, economistul afirmă că, în România, în medie, ”se construiește cu 800 - 900 de euro și se vinde dublu, cu 1600 - 1800 de euro, deci dublu, asta însemnând că dezvoltatorii vor mai avea un spațiu de manevră să mai lase din prețuri. În acest context, creșterea TVA nu ar trebui să fie transpusă în prețul final, nici cumpărătorii neavând capacitatea de cumpărare a unui preț în creștere. Să nu uităm episodul scăderii TVA de la 19% la 5%, când prețurile nu au scăzut proporțional, dezvoltatorii acuzând creșterea costurilor la materii prime, dar acestea înseamnă cam 30% din prețul de vânzare. Dacă au fost majorate cu 70% până undeva la 51%, acest puseu adițional de 21% dintr-un an - dar construcția unui bloc se finalizează în 2-3 ani- probabil că șocul în creșterea prețului trebuia să fie undeva la 7 - 8%, mult mai puțin decât scăderea TVA-ului de la 19% la 5%. Deci când a scăzut TVA-ul nu au scăzut prețurile, ceea ce nu a fost corect, consider că nici când va crește cu doar 5% nu va crește, pentru că nu există putere de cumpărare”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel