Florin Dobre, cadru didactic universitar în cadrul ASE Bucureşti, a vorbit despre programul Prima Casă şi despre importanţa pe care o mai are acesta în România anului 2020.
Publicitate
După ce ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a făcut o serie de aprecieri legate de "Prima Casă", lăsând de înţeles că ia în calcul modificarea programului sau chiar renunţarea la acesta, Florin Dobre, ASE, a explicat ce importanţă are acest program în România anului 2020 afirmând că "Prima Casă" ar trebui să continue.
"Este nevoie de programul Prima Casă în România anului 2020, din punctul meu de vedere. Dacă va dispărea sau nu este o decizie politică, însă nicio decizie nu trebuie luată înainte de a se evalua impactul pe care îl poate avea atât în piaţa imobiliară, cât şi în capacitatea de a achiziţiona o locuinţă a unor grupuri vulnerabile", a declarat, pentru DC News, Florin Dobre.
"Pe termen scurt, ar putea fi înregistrată pe piaţa imobiliară o diminuare a preţului, dar din punctul meu de vedere ar fi o diminuare de moment, cu o capacitate de reglare a pieţei în câteva luni, când se vor stabili noi instrumente sau pachete de produse de creditare pe care să le ofere băncile pentru a acoperi această nevoie. Pe de altă parte, e un risc asociat capacităţii de finanţare. Dacă facem o analiză asupra capitalului românesc observăm că aproximativ 15% din firmele din România au capacitatea de a fi finanţate. Dacă ne gândim şi la persoanele fizice, riscul asociat persoanelor cu venituri mici la contractarea unui împrumut devine din ce în ce mai mare, nemaiavând o contraofertă din partea statului pentru garantarea creditului, aşa cum era la Prima Casă. Şi va fi foarte greu pentru aceste persoane să mai acceseze la credite pentru locuinţe", afirmă Florin Dobre.
„Sunt două lucruri. Deja plafoanele pentru 2020 sunt acolo, ne uităm la el dacă face beneficii în societate aşa cum este el structurat astăzi, este un program care a apărut când economia avea nevoie de susținere, astăzi economia nu este în criză, deci nu știm dacă mai e nevoie în această formă.
Chiar dacă plafoanele la garanție au scăzut, creditele au crescut în continuare, se vede o tranziție către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susține singur această piaţă. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând", a mai spus ministrul Finanțelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu