Comisarul-șef Alexandru Poroșanu, șef al Serviciului de Cercetare la Fața Locului la Institutul Național de Criminalistică, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV.
În cadrul emisiunii moderate de Laura Duță, comisarul-șef Alexandru Poroșanu a explicat ce se întâmplă cu probele preluate de la fața locului de către experții criminaliști.
„Ce faceți cu atât de multe probe de la o scenă?”, a întrebat Laura Duță.
„În procesul de ridicare a probelor, după ce o probă este identificată, este fotografiată pentru detalii, apoi este ambalată și sigilată. Ea apoi rămâne la ofițerul de poliție judiciară. Stabilim de la fața locului ce putem face cu ea, că de asta o ridicăm, și stabilim împreună care probe merg spre a fi exploatate pe partea de ADN, care pe partea de urme papilare, care pe partea de expertize fizico-chimice sau alte tipuri de expertize care mai pot fi făcute ulterior pe acele probe ridicate.”, a spus comisarul-șef.
„Unde se fac expertizele?”, a întrebat Laura Duță.
„O mare parte din ele se fac la Institutul Național de Criminalistică. Colegii mei de la Serviciul expertize fizico-chimice și colegii de la Biocriminalistică al Institutului sunt niște oameni extraordinari, niște profesioniști extraordinari de la care eu învăț în fiecare zi și cu care mă consult atunci când sunt la un caz atât de grav și atipic doar ca să știu că nu greșesc și că fac lucrurile așa cum trebuie pentru că ei urmează apoi să proceseze acele probe.”, a spus Alexandru Poroșanu.
Comisarul a explicat că probele de la fața locului nu pot fi distruse niciodată în totalitate. Întotdeauna rămân și experții trebuie să le găsească pe acelea.
„Când se distrug o parte din probe, inevitabil, care este primul pas când interveniți, când știți deja că e contaminată zona?”, a întrebat Laura Duță.
„Primul pas este să întrebăm, să luăm legătura cu cei care au fost ca să vedem pe unde s-a intrat, cum s-a intrat și ce s-ar fi putut contamina în zona respectivă. Sunt șanse destul de mari să nu fie afectate probele principale. La niciun caz nu am văzut până acum și nu cred că există cazuri la care este o singură probă care poate fi distrusă de cineva.
Ele sunt mult mai multe. Dacă jumătate din ele sunt distruse, jumătate rămân și noi trebuie să le găsim pe cele care mai sunt. Procesul de salvare a victimelor este cel mai important. E normal să intre și să intervină după modul lor de lucru și după procedurile lor care sunt foarte bune.”, a mai spus acesta.
„Cum aranjați o astfel de echipă?”, a întrebat Laura Duță.
„Partea de leadership este întotdeauna foarte importantă și de obicei liderul echipei face și partea de management a riscului la care supune echipa, cum a fost la Crevedia. Am făcut parte din echipa de cercetare la fața locului.”, a spus comisarul-șef Alexandru Poroșanu la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV.
VEZI ȘI: EXCLUSIV Cum s-au preluat probele din zona zero, după explozia de la Crevedia. Comisar-șef Poroșanu, care a intervenit la fața locului, dezvăluie: Ce a declanșat dezastrul https://www.dcnews.ro/cum-s-au-preluat-probele-din-zona-zero-dupa-explozia-de-la-crevedia-comisar-sef-porosanu-care-a-intervenit-la-fata-locului-dezvaluie-ce-a-declansat-dezastrul_952958.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci