Preotul paroh Răzvan Ionescu a vorbit despre comunitatea românească din Le Blanc-Mesnil.
Preotul Răzvan Ionescu, parohul Bisericii Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva din Paris, a vorbit despre beneficiile de care o comunitate românească de lângă Paris are parte din punct de vedere al educației.
„Pe noi ne interesează cum profităm de faptul că suntem români, cum profităm aducând pur și simplu calitatea de școală, posibilitățile, ceea ce am primit no prin școală, prin mărturia profesorilor, prin investirea lor, prin harul pe care l-au avut ca să scoată oameni din noi. Eu asta încerc să transfer aici. Sunt oameni pasionați, competenți, care se bucură să poată ajuta.
De exemplu, este o chestie extraordinară prin faptul că la Le Blanc-Mesnil, care este un orășel în nordul Parisului, sunt atât de mulți români încă sunt peste 1000 care și-au cumpărat case în zona respectivă. Primarul, de pildă, le-a îngăduit să aibă cursuri în limba română. Există o profesoară de limba română care face cu ei, într-o școală, ore în limba română cu copiii celor instalați în zona respectivă. Deci se poate, numai să vrei să se poată!“, a spus preotul.
„Deci ei fac limba română la școala franceză“, a punctat Bogdan Bolojan, redactor-șef Știri Diaspora.
„Exact! În cadrul școlii franceze pot să aibă cursuri de limba română pentru că au solicitat și pentru că primarul și-a arătat bunăvoința în sensul acesta, pentru că sunt mulți români acolo“, a replicat preotul.
Licență și studii aprofundate în Inginerie Electrică, la Universitatea Politehnică din București. Masterat în Inginerie Medicală (București). Licență de Teologie Pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Doctor în Inginerie Biomedicală (teză în cotutelă între Université de Technologie de Compiègne, Franța și Universitatea Politehnică, București – 2002). Masterat în Teologie la Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge”, Paris. Doctor în Teologie Ortodoxă, cu o teză privind relația între Teologia Ortodoxă și Științe (Institutul de Teologie Ortodoxă „Saint Serge”, Paris).
Emisiunea face parte din campania "Apel la Educație", un proiect care își propune să stimuleze interesul românilor aflați în afara granițelor țării pentru studii de limba română, pentru păstrarea valorilor și tradițiilor naționale, scrie ȘtiriDiaspora.
Românii plecați în străinătate trebuie să se simtă acasă, indiferent unde au ales să locuiască. Tinerele generații de români au nevoie să cunoască elemente de limbă, civilizație și cultură românească indiferent că se află pe teritorul țării mamă sau în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu